Terug

Volg Hart van Nederland

15 jaar cel voor ombrengen van verdwenen studente Sumanta Bansi

15 jaar cel voor ombrengen van verdwenen studente Sumanta Bansi

112

5 juli 2022, 10:56

De rechtbank in Alkmaar heeft Manodj B. (42) dinsdag veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor voor het ombrengen van Sumanta Bansi. De destijds 22-jarige Surinaamse studeerde in Nederland en verdween in februari 2018 van de aardbodem. Ze is nooit teruggevonden.

Bansi studeerde gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit en woonde bij Manodj B. en zijn gezin in Hoorn. In 2017 raakte ze van hem in verwachting en door de zwangerschap stond de eer van de Hindoestaanse familie op het spel. Onder grote druk van het gastgezin stemde ze in met een abortus.

Later raakte Bansi opnieuw zwanger van Manodj B. en besloot het kindje deze keer wel te houden. De studente raakte vervolgens in februari 2018 vermist. De politie stelde al vrij snel vast dat ze niet meer in leven was en waarschijnlijk het slachtoffer was geworden van een misdrijf. Ondanks verschillende zoektochten is haar lichaam echter nooit gevonden.

'Zo door het hart' vermoord

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat Manodj B. Bansi met geweld om het leven heeft gebracht en haar lichaam heeft laten verdwijnen. De officier van justitie eiste daarom vijftien jaar gevangenisstraf tegen hem. Ook volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat hij de zwangere studente met geweld om het leven heeft gebracht.

Manodj B. is de laatste die haar in leven zag en aanwijzingen dat zij is overleden aan een natuurlijke dood of door een ongeval of zelfdoding zijn er niet. Bansi had na de abortus weliswaar "mentale problemen", aldus de rechtbank, maar was dolblij met haar kindje en "volop bezig met de toekomst". Een vrijwillige verdwijning wordt eveneens uitgesloten.

Daartegenover staan "uiterst belastende" uitspraken van Manodj B., die zijn opgenomen zonder dat hij het wist. Daarin zegt de man onder meer dat hij Bansi heeft vermoord, "gewoon, zo door het hart". Ruim een week nadat hij haar om het leven had gebracht, stapte hij naar de politie om aan te geven dat ze niet was teruggekeerd van vakantie.

Nabestaanden gemanipuleerd

Later werkte hij "op geen enkele constructieve manier" mee aan het onderzoek, aldus de rechtbank. Ook toonde hij zich geen moment bezorgd. De rechtbank rekende het hem verder zwaar aan dat hij ongeruste familieleden maandenlang zand in de ogen strooide. De moeder van Bansi meldde de vermissing hierdoor pas in november 2018 bij de politie.

Ook woog voor de rechtbank mee dat Manodj B. later probeerde getuigen te beïnvloeden en de politie op een dwaalspoor te brengen. Ook heeft hij gezegd hoe hij Bansi heeft omgebracht en wat er met haar lichaam is gebeurd. "Zonder die openheid van zaken kunnen de ouders hun dochter nooit een waardige rustplaats geven."

Vader Dwarka B. vrijgesproken

Justitie denkt dat Manodj's vader Dwarka (65) ook tot in detail weet wat er met Bansi is gebeurd, maar heeft daar onvoldoende bewijs voor. Daarom werd voor hem vrijspraak gevraagd. Ook de rechtbank ziet te weinig aanknopingspunten voor bewezen betrokkenheid en heeft de man vrijgesproken.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.