Terug

Volg Hart van Nederland

Meer lessen over seksuele vorming gegeven tijdens Lentekriebelweek

nieuws

24 mrt 2023, 16:38

De lessen van het lespakket Kriebels in je buik zijn dit jaar meer gegeven op scholen dan in dezelfde week in 2022. Expertisecentrum Rutgers, dat de lessen maakt, zegt blij te zijn dat scholen massaal het lespakket hebben gebruikt. Afgelopen week kwam er online nog veel negatieve reacties op de zogenoemde Week van de Lentekriebels.

Kriebels in je buik is bijna 28.000 keer gegeven door het hele land, meldt Rutgers. Dat is zo'n 18 procent meer dan vorig jaar. "We wisten dat scholen hard bezig waren met deze lessen en deze cijfers tonen dat ook aan", zegt programmamedewerker Elsbeth Reitzema. Sommige scholen kiezen ervoor om hun lessen over relationele en seksuele vorming in een andere week te geven dan in de Week van de Lentekriebels. Het kan dus zijn dat de lessen nog vaker gegeven worden op scholen.

Hart van Nederland vroeg eerder deze week al aan Nederlanders wat zij van seksuele voorlichting op de bassischolen vinden en vanaf welke groep dit gegeven moet worden.

Nederland verdeeld: vanaf welke groep moet er seksuele voorlichting gegeven worden?
1:49
Nederland verdeeld: vanaf welke groep moet er seksuele voorlichting gegeven worden?

Wensen en grenzen

Basisscholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit. Met lesmateriaal wil Rutgers handvatten daarvoor bieden. "We weten dat kinderen vragen hebben en ze maken zelf ook allerlei ontwikkelingen mee", legt Reitzema uit. "Op een positieve manier kunnen ze nu over relaties en seksualiteit leren, zodat ze later weerbaarder zijn en beter beschermd zijn tegen ongeplande zwangerschappen en soa's."

Het thema was dit jaar 'Wat vind ik fijn?'. Daarmee gaat het over de wensen en grenzen van de kinderen, vertelt Reitzema. "Op die manier leren de kinderen om aan te geven wat ze prettig vinden." Wat volgend jaar het thema wordt, kan ze nog niet zeggen.

Verplicht seksualiteit aandacht geven

Online ontstond veel ophef over de vermeende inhoud van de lessen. Er gingen ook foutieve berichten en nepnieuws rond over de Lentekriebelweek. Onder meer FvD ging online tekeer tegen Rutgers en het lesmateriaal. Een expert van Rutgers trof bijvoorbeeld onjuiste verhalen aan over dat kinderen les zouden krijgen in orale seks. "Dat is totale onzin", benadrukte hij eerder deze week. Ook influencers zoals Kim Feenstra hebben zich online uitgesproken tegen de themaweek.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.