Terug

Volg Hart van Nederland

'Honderden jongeren dreigen tijdens zomervakantie te worden uitgehuwelijkt'

'Honderden jongeren dreigen tijdens zomervakantie te worden uitgehuwelijkt'

nieuws

24 juni 2021, 09:13

Met de zomervakantie voor de deur dreigen straks honderden jongeren slachtoffer te worden van uithuwelijking of zelfs achterlating. Daarvoor waarschuwt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) donderdag.

Volgens de organisatie worden tieners onder het mom van vakantie meegenomen naar het buitenland, waar ze vervolgens gedwongen in het huwelijksbootje moeten stappen. Andere jongeren dreigen zonder paspoort en communicatiemiddelen achtergelaten te worden. Ouders zouden op die manier willen voorkomen dat hun kind teveel 'verwestert'.

LKHA verwacht toename

Het gaat hierbij niet alleen om meisjes die worden uitgehuwelijkt, maar ook om jongens, benadrukt de organisatie. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld alcoholgebruik of seksuele geaardheid. Om te voorkomen dat hun kind 'afglijdt', grijpen de ouders in, aldus de organisatie.

"Code rood zal ouders niet tegenhouden om gedwongen huwelijken of achterlating door te laten gaan", zegt Diny Flierman van het LKHA. "In de afgelopen maanden kregen we, ondanks alle reisbeperkingen verschillende meldingen. "Met de grenzen die stapje voor stapje weer opengaan, verwachten we deze zomer opnieuw een toename."

'Zoek hulp in Nederland'

Jongeren die bang zijn om in het buitenland te worden uitgehuwelijkt of achtergelaten worden opgeroepen om nu al in Nederland hulp te zoeken of advies te vragen. "Want eenmaal in het buitenland gelden er andere regels en moet je soms ontsnappen uit een gevaarlijke situatie om terug te keren naar Nederland."

Ook worden professionals, zoals docenten en jeugdwerkers, dringend verzocht om extra alert te zijn op signalen van potentiële slachtoffers. Het LKHA heeft een informatiepakket ontwikkeld met tips hoe ze signalen kunnen herkennen en bij vermoedens (online) met deze kinderen in gesprek kunnen gaan.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.