Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Zo'n 700 klimaatactivisten aangehouden bij demonstratie XR op A12

nieuws

11 mrt 2023, 09:02

Welkom! In dit liveblog hielden we je op de hoogte van de protestacties in Den Haag. Boeren trokken zaterdag massaal naar het Zuiderpark om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid. Daarnaast hebben klimaatactivisten van Extinction Rebellion de A12 geblokkeerd. Lees de gebeurtenissen van de dag hieronder in omgekeerd chronologische volgorde terug.

Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Zo'n 700 klimaatactivisten zijn zaterdag aangehouden bij de demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag. Ook zijn twee mensen aangehouden bij de boerendemonstratie in het Zuiderpark in Den Haag.

  • Een shovel heeft bij het Zuiderpark een afzetting eruit gereden. De chauffeur is aangehouden en de shovel in beslag genomen.

  • Klimaatactivisten van Extinction Rebellion slaagden erin de A12 te blokkeren. Uiteindelijk zijn waterkanonnen ingezet.

23:03 - A12 weer vrijgegeven

De A12 in Den Haag, waar zaterdag een klimaatdemonstratie was, is vrijgegeven voor verkeer, meldt de gemeente Den Haag. Dat is mogelijk omdat de Utrechtsebaan, het begin van de weg, is schoongemaakt. Daarmee sluiten we dit liveblog af.

22:40 - 700 activisten aangehouden

Zo'n 700 klimaatactivisten zijn zaterdag aangehouden bij de demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, meldt de politie. Ook zijn twee mensen aangehouden bij de boerendemonstratie in het Zuiderpark in Den Haag.

21:15 - Vier actievoerders XR onwel geraakt bij demonstratie A12

Vier actievoerders van Extinction Rebellion zijn onwel geworden in Den Haag zaterdag. De gemeente laat weten dat zij bij de blokkade op de A12 en bij het station in Den Haag waren. De demonstranten zijn geholpen door de ambulancedienst.

De brandweer en hulpverleningsorganisatie GHOR Haaglanden hadden bovendien een tent neergezet op de Zuid Hollandlaan in Den Haag voor medische controle. Daar zijn veertien demonstranten langsgekomen voor controle en verzorging. De actievoerders konden hier ook droge kleding krijgen als zij nat waren geworden van het waterkanon bij de demonstratie.

20:55 - Laatste actievoerders uit de boom

Ook de enkele actievoerders die hoog in een boom zaten, zijn naar beneden gekomen. Ze konden zich uit de voeten maken en lijken een aanhouding te voorkomen.

20:39 - Burgemeester: triest dat actie van politie in Den Haag nodig was

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vindt het triest dat de politie moest ingrijpen om de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de A12 in de Hofstad te ontbinden. Ook zegt hij zaterdagavond te balen van de schade die is aangericht door een shovelchauffeur bij het Zuiderpark, die daar bij de boerendemonstratie een afzetting van de politie doorbrak.

Den Haag was zaterdag het toneel van twee grote demonstraties: een blokkade van de A12 door klimaatactiegroep Extinction Rebellion en een protestactie van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland in het Zuiderpark, die het onder meer oneens zijn met het stikstofbeleid. De laatste demonstratie was aangemeld en is veilig verlopen, laat Van Zanen weten. Wel had hij in de ochtend een noodbevel afgekondigd in Den Haag. Trekkers die op weg waren naar de stad werden weggeleid of aan de kant gezet.

Extinction Rebellion had de blokkade van de A12 niet vooraf bij de gemeente aangemeld. Het was de zesde keer dat de klimaatactiegroep de Utrechtsebaan blokkeerde, het begin van de A12 in Den Haag.

20:26 - Laatste demonstranten van de A12, paar actievoerders nog in bomen

De laatste demonstranten van Extinction Rebellion zijn zaterdag door de politie van de A12 in Den Haag gehaald en aangehouden. Wel zitten een paar actievoerders nog hoog in een boom. Het lukt de politie nog niet om hen eruit te halen.

Extinction Rebellion demonstreerde op de snelweg tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. De gemeente wilde het begin van de snelweg in Den Haag eigenlijk voor het donker weer vrij hebben. Dat is niet gelukt.

Het is nog onduidelijk hoeveel demonstranten zijn aangehouden. Volgens Extinction Rebellion gaat het om enkele honderden.

19:36 - Bussen met aangehouden demonstranten botsen tegen elkaar

Twee bussen met daarin politieagenten en aangehouden XR-demonstranten zijn tegen elkaar gebotst. Een aantal ruiten heeft het incident niet overleefd.

19:25 - Greenpeace: waterkanon inzetten tegen demonstranten gaat te ver

"Het gaat alle perken te buiten om waterkanonnen in te zetten tegen vreedzame demonstranten die opkomen voor een leefbare planeet", vindt directeur Andy Palmen van klimaatorganisatie Greenpeace. "Dit is onacceptabel en past niet bij een stad die staat voor vrede en recht." Zaterdag heeft de politie klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) natgespoten met waterkanonnen na hun urenlange blokkade van het begin van de A12 in Den Haag.

XR zegt dat meerdere activisten onderkoeld zijn geraakt door hun natte kleding. Het waterkanon staat volgens de gemeente op een "benevelstraal". Die is bedoeld om de demonstranten te ontmoedigen om bij de blokkade te blijven. Overigens heeft de brandweer in een aangrenzende straat in Den Haag een tent opgezet, waar actievoerders droge kleding en medische controle kunnen krijgen.

"Dat zoveel mensen bereid zijn op de A12 te blijven zitten terwijl de politie waterkanonnen inzet, laat zien hoe groot de urgentie van de klimaat- en ecologische crisis is", zegt een woordvoerder van XR. "Deze winter zitten mensen in koude huizen met onbetaalbare energierekeningen terwijl de fossiele industrie woekerwinsten binnenharkt." Extinction Rebellion demonstreert op de snelweg tegen subsidies voor fossiele brandstoffen.

17:52 - Droge kleding

Actievoerders van Extinction Rebellion die nat zijn geworden door het waterkanon kunnen bij de brandweer droge kleding halen. De gemeente Den Haag laat weten dat de brandweer uit voorzorg een tent heeft neergezet op de Zuid Hollandlaan in Den Haag. Demonstranten kunnen daar ook een medische controle krijgen.

De straat ligt naast het begin van de A12 in Den Haag, waar sinds het begin van de middag Extinction Rebellion actievoert tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. De politie heeft de demonstranten meermaals opgeroepen om weg te gaan. Om de actie echt te beëindigen zette de politie na 17.00 uur waterkanonnen in. Die staan op een "benevelstraal" waardoor de demonstranten nat worden.

Veel demonstranten zitten op de grond gehuld in poncho's of in gouden reddingsdekens om warm te blijven.

17:29 - Juichend natgespoten, demonstranten afgevoerd

Een aantal demonstranten gaf gehoor aan de oproep van de politie om te vertrekken. Maar niet iedereen is bang voor de waterwerper. Velen bleven wel op of rond de snelweg staan. De politie voert zichtbaar enkele mensen af.

Activisten juichen iedere keer als ze natgespoten worden, sommigen zoeken de waterstraal zelfs bewust op. Velen die nog op de weg zitten of staan hebben poncho's bij zich. De demonstranten probeerden eerder het waterkanon te blokkeren. In een speech riep een actievoerder op om bij de inzet van het waterkanon, te gaan liggen en het hoofd te beschermen.

Foto: Michel van Bergen

17:13 - Waterkanon ingezet bij klimaatdemonstratie

De politie heeft het waterkanon ingezet bij demonstratie Extinction Rebellion op A12. Vooralsnog wordt er in de lucht gemikt, waardoor de demonstranten eerder beneveld dan direct besproeid worden.

"We doen dat om actievoerders op een vreedzame manier te ontmoedigen om daar te blijven", aldus een woordvoerder van de politie.

Activisten probeerden eerder het waterkanon te blokkeren. In een speech riep een actievoerder op om bij de inzet van het waterkanon uit Duitsland, te gaan liggen en het hoofd te beschermen.

16:18 - Activisten moeten voor het donker weg

Gemeente Den Haag heeft de activisten van Extinction Rebellion rond 16.00 uur verzocht van de weg te vertrekken. "Doel is om de weg voor het donker weer vrij te hebben", laat de gemeente via Twitter weten.

De gemeente waarschuwt op twitter: Om 17.00 uur moet de demonstratie op en rondom de weg bij het Malieveld zijn ontbonden. Daarna zal de politie maatregelen nemen om de omgeving vrij te maken.

15:50 - Gemeente roept actievoerders op de weg te verlaten

De gemeente Den haag roept de actievoerders van Extinction Rebellion op om van de weg af te gaan.

15:34 - Rutte gaat niet flyeren om de hoek van klimaatprotest

VVD-leider Mark Rutte voert zaterdag campagne in de Haagse Frederik Hendriklaan in plaats van de Theresiastraat. Volgens een woordvoerder is daarvoor gekozen omdat het in de de binnenstad "te druk" is. De Theresiastraat is vlakbij de Utrechtsebaan waar klimaatactivisten van Extinction Rebellion actievoeren.

De VVD zegt een plek te hebben gezocht waar Rutte "rustig kan flyeren". Het klimaatprotest is volgens de woordvoerder niet de enige reden voor de Rutte om dat niet in de Theresiastraat te doen. Hij wijst ook op de boerendemonstratie in het Zuiderpark, ondanks dat die aan de andere kant van de stad is.

15:48 - Vrachtwagens in het Zuiderpark krijgen boete

De vrachtwagens die eerder door een blokkade braken en het Zuiderpark in reden worden allemaal bekeurd, tenzij ze een vergunning hebben.

15:04 - Twee agenten lichtgewond

Bij de aanhouding van de shovelchauffeur eerder vandaag in het zuiderpark zijn twee politieagenten lichtgewond geraakt. Dit gebeurde toen de verdachte zich verzette tijdens zijn aanhouding.

14:35 - Actievoerder aangehouden na beledigen agent

De politie laat weten bij de A12 een demonstrant te hebben aangehouden voor het beledigen van een ambtenaar in functie.

14:30 - Demonstranten abseilen de tunnel in

Via de tunnelwanden abseilen verschillende demonstranten van Extinction Rebellion de tunnel in. Ze worden allemaal vrijwel direct opgepakt door agenten die ze beneden opwachten.

14:25 - Wilders spreekt betogers boerenprotest toe

PVV-leider Geert Wilders heeft de betogers van het boerenprotest toegesproken. Hij riep de demonstranten op vooral te gaan stemmen komende woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen.

"Willen jullie meer of minder Rutte en Kaag", vroeg hij de demonstranten, een variant op zijn omstreden Marokkanen-uitspraak. De actievoerders riepen luidkeels "minder". "Dan gaan we dat regelen." Wilders noemde stikstof "een smoes om de boeren weg te jagen en een land vol te proppen met duizenden woningen voor asielzoekers".

13:45 - A12 gaat deels weer open

Een deel van de Utrechtsebaan in Den Haag is weer open. Alleen het laatste gedeelte van de snelweg A12 tussen het Malieveld en het Prins Bernhardviaduct is nog afgesloten omdat er mensen op het wegdek zitten, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Het gaat om de rijbanen in beide richtingen. Het verkeer op de N44 de stad in en uit, kan ongehinderd doorrijden.

13:42 - Ook kinderen blokkeren de A12

Onder de klimaatdemonstranten zit ook een groep jonge kinderen, dat laat Extinction Rebellion op twitter zien.

13:08 - Extinction Rebellion: meer dan 3000 mensen blokkeren snelweg A12

Meer dan drieduizend mensen hebben volgens Extinction Rebellion (XR) zaterdag aan het begin van de middag de snelweg A12 geblokkeerd. Zo'n 1500 mensen protesteren in de omgeving van de snelweg. Dit zijn twee keer zoveel demonstranten als bij eerdere demonstraties, aldus de actiegroep.

12:36 - Politie vordert actievoerders die Utrechtsebaan blokkeren

Momenteel vordert de politie de actievoerders die de Utrechtsebaan blokkeren om weg te gaan. Op Twitter benadrukt de politie dat de vordering geen vrijblijvend verzoek is.

12:30 - Orkest blokkeert A12

Op videobeelden van Extinction Rebellion is te zien hoe een geheel orkest al spelend de A12 blokkeert.

12:26 - Shovel rijdt door afzetting Zuiderpark, chauffeur aangehouden

In het Zuiderpark heeft een shovel een afzetting eruit gereden, waarna meerdere vrachtwagens het terrein op zijn gereden, meldt de politie. De shovelchauffeur is aangehouden voor vernieling, het verzetten tegen zijn aanhouding en het overtreden van het noodbevel. De shovel wordt in beslag genomen.

12:15 - Extinction Rebellion blokkeert snelweg A12 in Den Haag, politie mag waterkanonnen inzetten

Het is klimaatactivisten van Extinction Rebellion gelukt om de A12 te blokkeren. De politie heeft toestemming van de burgemeester om waterkanonnen in te zetten bij het weren van demonstranten.

12:00 - A12 afgesloten voor verkeer

De politie heeft de A12 afgesloten voor al het verkeer dat de stad in en uit wil.

11:44 - Politie waarschuwt demonstranten dat blokkade verboden is

De politie en de gemeente Den Haag waarschuwen rondom de Utrechtsebaan dat het blokkeren van de snelweg verboden is. De politie roept om dat demonstreren op de nabijgelegen Koekamp wel is toegestaan en verwijst de actievoerders daarnaartoe. "Als u de Utrechtsebaan toch zal betreden dan zal de ME optreden en kunnen ze daarbij geweld gebruiken", wordt omgeroepen.

Medewerkers van de gemeente Den Haag delen flyers uit rondom de Utrechtsebaan, agenten staan klaar bij om in te grijpen.

11:16 - Vrachtwagens weggestuurd uit het zuiderpark

Politieagenten hebben vrachtwagenchauffeurs weggestuurd uit het zuiderpark. De chauffeurs waren met hun wagens naar de demonstratie gekomen en zijn nu vertrokken.

11:10 - Groep trekkers aan de kant gezet aan rand van Den Haag

Een groep van 30 trekkers is zaterdagochtend aan de kant gezet op de Tiber in Den Haag, het zou gaan om tractoren uit de Overijsselse plaats Nieuwleusen. De boeren zijn volgens het ANP door de politie van de weg geleid. De groep laat hun trekkers niet in de steek en weigeren voorlopig verder te reizen met het openbaar vervoer.

10:13 - Boeren maken zich op voor demonstratie in Haags Zuiderpark

In het Haagse Zuiderpark verzamelen de eerste demonstranten zich voor het protest van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland. Op het veld staan enkele tientallen mensen met omgekeerde Nederlandse vlaggen en hartjesballonnen. Tractoren zijn nog niet te zien. In het park mogen er maximaal twee staan, heeft de gemeente bepaald.

Het protest begint officieel rond 12.00 uur, maar de voorbereidingen zijn al volop bezig. Zo schalt er luide muziek door de enorme speakers en maken foodtrucks zich op voor de verkoop. Het terrein van de demonstratie is afgezet met hekken. De politie houdt van een afstand een oogje in het zeil.

Op het veld zijn teksten te zien als 'Lokaal is het nieuwe normaal', 'Steun de boer, hoe dan ook', 'Stem ze weg' en 'Zet ze af'.

09:40 - Zwaar materieel in Haagse binnenstad voor demonstraties

Op verschillende plekken in de binnenstad van Den Haag staan legertrucks met daarop zeecontainers om te voorkomen dat tractoren het centrum in kunnen rijden, meldt de politie.

De legertrucks staan onder meer in de Grote Marktstraat bij de kruising met het Spui, op de Fluwelen Burgwal achter het stadhuis en waar de Bezuidenhoutseweg overgaat in de Herengracht, dichtbij centraal station. Op het Lange Voorhout stond zaterdagochtend ook een aantal shovels. Daarnaast is toegang tot het Noordeinde vanaf De Plaats afgesloten met twee blokken om te voorkomen dat er een tractor door kan.

09:24 - Vanuit meerdere plekken tientallen trekkers onderweg naar Den Haag

Er zijn vanuit meerdere plekken in het land tientallen trekkers vertrokken naar de hofstad. "We zien dat er vanuit meerdere plekken tractoren onderweg zijn naar Den Haag", schrijft de politie op Twitter.

09:00 - Tientallen tractoren van de weg gehaald bij Alphen aan den Rijn

De politie heeft op de N11 bij Alphen aan den Rijn een groep met tientallen tractoren op weg naar Den Haag van de weg gehaald. Ook in het Westland waren boeren in trekkers onderweg naar Den Haag, meldt de ANWB. Zij zijn teruggestuurd.

Volgens de politie parkeert een groep op weg naar Den Haag de voertuigen in Poeldijk en gaat met bussen verder naar het Zuiderpark in Den Haag. Daar start om 12.00 uur een demonstratie van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland. De gemeente had gesteld dat er maximaal twee trekkers aanwezig mochten zijn bij de actie.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.