Terug

Volg Hart van Nederland

Kwart miljoen euro boete voor Tilburg en NedTrain om blootstelling aan chroom-6

nieuws

1 feb 2023, 14:36

De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain moeten ieder een kwart miljoen euro boete betalen, omdat ze bijstandsgerechtigden die oude treinstellen opknapten, hebben blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6. De rechtbank in Rotterdam heeft de straf woensdag opgelegd. De rechtbank spreekt van "een onaanvaardbaar gezondheidsrisico".

De gemeente en NedTrain zijn volgens de rechter "ernstig tekortgeschoten in hun zorgplicht". Ze hebben allebei de situatie "veel te lang laten voortduren" zonder onderzoek naar de gezondheidsrisico's.

De rechter acht bewezen dat deelnemers niet de juiste voorlichting en beschermingsmiddelen kregen. Ook was de werkplaats van NedTrain helemaal niet ingericht op het werken met gevaarlijke stoffen. Voor de deelnemers aan het project zat er weinig anders op, maakt de rechtbank ook duidelijk: "Zij waren verplicht de schuurwerkzaamheden te doen, omdat hun uitkering anders zou worden gekort of stopgezet".

Chroom-6 leek ooit een handige stof, omdat die als toevoeging aan verf roestvorming voorkomt. In de loop der jaren is echter steeds duidelijker geworden dat het werken ermee gevaarlijk kan zijn. Mensen die eraan zijn blootgesteld, kregen gezondheidsproblemen in ernst variërend van allergieën tot longkanker.

Zo'n achthonderd mensen uit Tilburg en omstreken namen tussen 2004 en 2011 deel aan een werkproject in een werkplaats van NedTrain, het onderhoudsbedrijf van de NS. Ze moesten verflagen afschuren van oude treinstellen. In de verf bleek chroom-6 te zitten. Deelnemers werden daar niet adequaat tegen beschermd.

Het OM had een hogere geldboete geëist, van 317.000 euro. De rechtbank is het echter met de verdediging eens dat een van de overtredingen, specifiek van de Arbowet, verjaard is. Daarom valt de straf lager uit. De advocaat van de gemeente had in december tijdens de behandeling van de zaak betoogd dat de hele zaak is verjaard. Daar gaat de rechter niet in mee.

Gedupeerden van chroom-6 vertelden eerder tegen Hart van Nederland wat de stof met ze heeft gedaan:

OM eist boete tegen Tilburg en NedTrain om blootstelling werklozen aan kankerverwekkend chroom-6
2:12
OM eist boete tegen Tilburg en NedTrain om blootstelling werklozen aan kankerverwekkend chroom-6

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.