Terug

Volg Hart van Nederland

Kritiek op projectweek seksuele vorming voor basisonderwijs: 'Lespakket door onze strot geduwd'

nieuws

20 mrt 2023, 20:25

Duizenden kinderen op basisscholen en in het speciaal onderwijs krijgen de komende week les over relaties, seksualiteit en grenzen. Het is weer de jaarlijkse Week van de Lentekriebels, een nationale projectweek over seksuele vorming voor kinderen. De week is opgezet door kenniscentrum Rutgers en de GGD'en, maar lang niet alle ouders zijn daarover te spreken.

Het thema van de week is dit jaar "Wat vind ik fijn?" Volgens Rutgers is het belangrijk dat kinderen die boodschap al meekrijgen voordat ze beginnen aan seks. "Leerlingen die van jongs af aan op een positieve manier over relaties en seksualiteit leren, hebben een positiever zelf- en lichaamsbeeld. Daarnaast kunnen ze beter communiceren over hun wensen en grenzen en ze leren respectvoller om te gaan met elkaar", verklaart het kenniscentrum. Het centrum stelt ook dat jongeren dan "minder worden geconfronteerd met seksuele problemen als ongewenste zwangerschap, soa’s en grensoverschrijdend gedrag".

Kinderen blijven thuis

Kimberly, moeder van twee dochters van vier en acht jaar, heeft het lespakket al binnen en staat op haar achterste benen. "Dit lespakket wordt door onze strot geduwd door de school", zegt ze tegen Hart van Nederland. Ze wil haar kinderen, die in groep 1 en groep 5 zitten, tijdens de Week van de Lentekriebels thuishouden omdat ze niet wil dat haar kinderen hier les in krijgen, legt ze uit. "Ze noemen masturberen in het lespakket hetzelfde als neuspeuteren of boeren, want 'dat doe je ook niet in het openbaar'. Dus mijn dochter moet dat dan 's avonds in bed gaan doen?"

Ze is niet de enige ouder die er zo in staat. "Waarom moet mijn kind dat pas in groep 1 zit dit al weten?", vraagt Kimberly zich hardop af. "Ik vind het veel te ver gaan."

Driedimensionaal model van de clitoris

Voor de week heeft Rutgers een driedimensionaal model van de clitoris laten maken om aan kinderen in groepen 6, 7 en 8 te laten zien. "Het is belangrijk dat leerlingen weten dat de clitoris bestaat, waar ze ligt, hoe de clitoris eruit ziet, en wat haar functie is, zodat ze (later) plezierige seksuele ervaringen kunnen hebben", aldus Rutgers. Het moet niet gekker worden, vinden Kimberly en haar medestanders. "Waarom moet het zo expliciet?!"

Nederland verdeeld

De meeste Nederlanders zijn niet tegen seksuele voorlichting op scholen, zo vindt 83 procent van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.400 deelnemers, dat het goed is dat er ruimte voor is. Wel is er een groot verschil op welke leeftijd of in welke groep de voorlichting gegeven moet worden.

Nederland verdeeld: vanaf welke groep moet er seksuele voorlichting gegeven worden?
1:49
Nederland verdeeld: vanaf welke groep moet er seksuele voorlichting gegeven worden?

De meerderheid (21 procent) vindt dat het vanaf groep 7 moet gebeuren, 19 procent vindt dat kinderen vanaf groep 8 de voorlichting moeten krijgen, en 17 procent is van mening dat de kinderen vanaf groep 6 moeten horen over de bloemetjes en de bijtjes. 8 procent denkt dat je er niet vroeg genoeg bij kan zijn en vindt dat je al vanaf de onderbouw (groep 1,2 of 3) de voorlichting moet geven.

Ruim een op de tien (12 procent) zegt dat de voorlichting zelfs moet wachten tot op de middelbare school.

Meld je aan voor het panel

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.