Terug

Volg Hart van Nederland

Jonge vrouwen krijgen vaak te maken met seksueel ongewenst gedrag op werkvloer

Jonge vrouwen krijgen vaak te maken met seksueel ongewenst gedrag op werkvloer

nieuws

20 apr 2022, 07:46

Een op de vijf vrouwen van 15 tot 25 jaar heeft in 2021 te maken gehad met ongewenst seksuele aandacht op werk van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Dat blijkt uit een Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO).

Verpleegkundigen met een mbo-diploma hebben het vaakst last van seksuele aandacht van patiënten of andere externen. Vier op de tien van die verpleegkundigen had in 2021 hiermee te maken. De incidenten komen ook voor bij andere zorgmedewerkers zoals fysiotherapeuten en verzorgenden. Ook onder kassamedewerkers, kelners en barpersoneel wordt hier relatief vaak melding van gemaakt.

Seksueel getinte opmerkingen

Vrouwen in alle leeftijdsgroepen krijgen steeds vaker te maken met ongewenste seksuele aandacht dan mannen. 11 procent van de vrouwen werd in 2021 geconfronteerd met zulk gedrag van planten, patiënten, leerlingen of passagiers. Bij de mannen was dat 2 procent. Jonge vrouwen maken hier het vaakst melding van. Het gaat dan bijvoorbeeld over misplaatste seksueel getinte opmerkingen.

Uit dat onderzoek blijkt ook dat 3 procent van de vrouwen te maken krijgt met ongewenst seksueel aandacht van leidinggevenden of collega's. Bij de mannen was dat maar 1 procent. Onder jonge vrouwen is dat percentage 6 procent.

Intimidatie

In 2020 hadden werknemers minder te maken met ongewenst seksueel gedrag door klanten, maar dat effect was tijdelijk. Inmiddels hebben hier net zoveel mee te maken als voor corona.

Andere vormen van vervelend gedrag waar werknemers veel ervaringen mee hebben, is intimidatie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Vorig jaar had 18 procent hier mee te maken. 9 procent was afkomstig van een leidinggevende of collega.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.