Terug

Volg Hart van Nederland

Internationale Vrouwendag: vijf grote Nederlandse heldinnen om te vieren

Internationale Vrouwendag: vijf grote Nederlandse heldinnen om te vieren

Politiek

8 mrt 2019, 13:58

Heldinnen staan vrijdag centraal tijdens Internationale Vrouwendag. Die dag is er extra aandacht voor bijzondere prestaties van vrouwen - die toch de helft van de wereldbevolking uitmaken - in maatschappelijk, politiek en economisch opzicht.

Dit zijn vier vrouwen om vandaag te vieren:

1. Mariska Majoor vecht al meer dan 30 jaar voor de rechten van sekswerkers. Alhoewel ze ‘officieel’ gestopt is, gaf ze eind 2018 een boek uit met verhalen van sekswerkers over de hele wereld. 2. Devika Partiman startte in 2017 de beweging Stem op een Vrouw. “Als politiek straks meer een representatie is van iedereen, krijg je meer onderling begrip, meer vrede”, vertelt ze in een interview met Atria. 3. Shirin Musa richtte Femmes for Freedom op. Daarmee strijdt ze voor “huwelijkse vrijheid en gelijkheid tussen vrouwen en mannen”. 4. Gloria Wekker is een wetenschapper die bekend staat om haar werk over bijvoorbeeld racisme, seksualiteit en intersectioneel feminisme. In 2017 kwam de Nederlandse vertaling uit van haar boek “Witte onschuld” over racisme in Nederland. 5. Sophie Schers is een trans vrouw die in 2018 met voorkeursstemmen werd gekozen in de gemeenteraad van Utrecht. Ze noemt zichzelf wel eens “professioneel transgender”. Voor GroenLinks Utrecht houdt ze zich bezig met onder andere diversiteit, toegankelijkheid en sekswerk.

Mama Cash

In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Groningen staan vrouwelijke kunstenaars en activisten centraal op het Mama Cash Feminist Festival. Maar ook elders in het land zijn exposities, rondleidingen, lezingen en debatten. Groningen begon de dag om 07.00 uur met een rave. Op het Binnenhof in Den Haag is een rondleiding met aandacht voor vrouwen uit de politieke geschiedenis. Ook zaterdag zijn er nog activiteiten, zoals een vakbondsexpositie in het Amsterdams Museum en de Women's March, die om 12.30 uur start op de Dam in de hoofdstad. Deze mars wil de aandacht richten op ongelijke beloning, seksueel geweld en discriminatie. https://www.instagram.com/p/BtLOfwShSub/ De dag wordt al meer dan een eeuw gevierd, en inmiddels zijn het niet alleen meer vrouwenclubs die iets organiseren. Steeds meer culturele en onderwijsinstellingen, maar ook bedrijven doen er iets mee. Het internationale thema is dit jaar #BalanceforBetter: vier de prestaties van vrouwen, heb oog voor ongelijkheid en doe er iets aan. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.