Terug

Volg Hart van Nederland

Inspectie kreeg dubbel zoveel meldingen over zorgverleners met vals diploma

Inspectie kreeg dubbel zoveel meldingen over zorgverleners met vals diploma

nieuws

21 feb 2023, 08:49

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het afgelopen jaar 95 meldingen gekregen over zorgverleners die met een vals diploma of certificaat toch aan het werk waren. Ook werd elf keer een melding gemaakt over zorgverleners met een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Dat zijn er dubbel zoveel als andere jaren. Dat meldt de IGJ, een overheidsinstantie die valt onder het ministerie van Volksgezondheid, dinsdag. De instantie weet niet of het aantal meldingen het daadwerkelijke aantal mensen is dat met een vals diploma werkt "of slechts het topje van de ijsberg" is.

Personeelsgebrek

Volgens de IGJ komt het mede vanwege het personeelsgebrek in de zorg. Werkgevers zoeken personeel via bemiddelings- en uitzendbureaus, die de cv’s, diploma’s en VOG’s controleren. Uiteindelijk zijn werkgevers zelf verantwoordelijk voor die screening, aldus de IGJ. Zij zijn wettelijk gebonden aan de zogenoemde vergewisplicht.

"Als zorgverleners werken met valse papieren, is de veiligheid van patiënten en cliënten in gevaar", waarschuwt de inspectie.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.