Terug

Volg Hart van Nederland

Hoogleraar: 'Laat je niet likken door honden, want het is levensgevaarlijk'

Hoogleraar: 'Laat je niet likken door honden, want het is levensgevaarlijk'

Dieren

29 nov 2018, 13:29

Een hond die je wond likt. Het lijkt schattig en onschuldig, maar volgens Belgische hoogleraar Guy Cornelis is het levensgevaarlijk en zelfs dodelijk. "Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk." Jaarlijks krijgen duizenden mensen last van besmettingen. Er overlijden zelfs mensen na een lik van een hond. In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor mensen. Het virus wordt niet altijd overgedragen, maar de kans bestaat aanzienlijk dat het wel gebeurt volgens de onderzoeker.

Symptomen: Griepverschijnselen

De symptomen lijken op dat van de griep: Koorts, misselijkheid en som last van braakneigingen. "Met die symptomen zal de arts je niet zo gauw naar het ziekenhuis sturen. Doet hij het wel, dan zal een bloedonderzoek uitwijzen dat je besmet bent met het hondenspeeksel. Maar vaak duurt het twee dagen eer de resultaten van het bloedonderzoek bekend zijn." Lees ook: Stichting vraagt extra aandacht voor bijtincidenten met honden Een groot probleem, want de speekselbacterie werkt razendsnel. Sommige slachtoffers zijn volgens de Belgische nieuwssite Nieuwsblad drie dagen na de besmetting al overleden. Het gevaar bestaat niet bij een hondenbeet omdat mensen dan sowieso naar het ziekenhuis gaan waar ze de juiste inspuitingen krijgen. De hoogleraar hoopt dat mensen niet te makkelijk erover denken. "Niet ieder contact is besmettelijk en niet iedereen gaat eraan dood, maar je neemt beter geen risico. Dus: als je een wond hebt, raak je beter geen hond aan. Niet alleen zijn snuit kan je ziek maken, ook zijn huid want daar likt de hond geregeld aan.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.