Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden mensen wonen vrijdaggebed bij in moskeeën na Turkse aardbevingen

Honderden mensen wonen vrijdaggebed bij in moskeeën na Turkse aardbevingen

nieuws

10 feb 2023, 20:02

Honderden mensen hebben in de Turkse Mevlana Moskee in Rotterdam-West het vrijdaggebed bijgewoond. Er was maar net genoeg ruimte voor alle aanwezigen. Imam Ismail Mercimek stond stil bij de duizenden slachtoffers van de aardbevingen in het grensgebied van Turkije en Syrië.

De preek stond in het teken van solidariteit, net als bij de ongeveer 150 andere moskeeën die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland. Mercimek noemde de aardbevingen een beproeving. "Wij worden als mensen getest", zei hij. Dat geldt niet alleen voor degenen in Turkije die dierbaren of hun huis zijn verloren, ook de mensen in Nederland worden getest in hun barmhartigheid, aldus de imam.

Er was een normaal gebed en een speciaal begrafenisgebed, voor de mensen die zijn overleden. Mercimek kon zich niet herinneren dat hij dat eerder op deze manier heeft gehouden.

Spullen ingezameld

Veel mensen van de Mevlana Moskee en uit de omgeving kwamen de afgelopen dagen spullen bij de moskee brengen, waaronder dekens en luiers. In en op het terrein van het gebedshuis staan nog honderden gevulde dozen opgestapeld en er liggen stapels pallets.

Volgens een vrijwilliger van de moskee zijn de afgelopen dagen meerdere vrachtwagens richting Turkije vertrokken en staan er nog een paar klaar om gevuld te worden. Inmiddels is opgeroepen om vooral geld te doneren. Via de Islamitische Stichting Nederland is tot en met vrijdagochtend 3,1 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers. Inmiddels zijn er al meer dan 21.000 mensen om het leven gekomen door de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Ook in de Merkez moskee in Deventer van de Islamitische Stichting Nederland was een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De jonge stadsgenoot Furkan Kazci overleefde de ramp niet:

Deventer moskee herdenkt overlijden Furkan (26) bij aardbeving in Turkije
1:30
Deventer moskee herdenkt overlijden Furkan (26) bij aardbeving in Turkije

ANP/Hart van Nederland

In een eerdere versie van dit artikel werd beschreven alsof de reportage van de herdenkingsdienst in de Merkez moskee in Deventer in Rotterdam was, dit is niet het geval.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.