Terug

Volg Hart van Nederland

Hier staat volgens treinreizigers het lelijkste station van Nederland

nieuws

3 feb 2023, 22:21

Station Lage Zwaluwe is het lelijkste station van Nederland. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers. Het Brabantse station wordt beoordeeld met een 5,2. Reizigers.

De reacties van de reizigers op station Lage Zwaluwe zijn dan ook niet mals. "Het is echt verschrikkelijk. Het is een betonnen bak in de middle of nowhere. Je waait hier echt weg", legt een man uit. "Je hebt het gevoel alsof je in een ander land bent", vult een ander aan.

Het ontbreken van voorzieningen helpt dan ook niet mee. De prijs voor lelijkste station ging in 2020 ook al naar Lage Zwaluwe. In 2021 ging die prijs nog naar station Rotterdam-Zuid.

Onvoldoende

Het kleine station in West-Brabant is dus geen publiekslieveling, al heeft ProRail ervan alles aan gedaan om de onvoldoende om te buigen naar een voldoende. "We hebben de stations voorzien van ledverlichting en iedereen perron is groots aangepakt. We hadden eigenlijk gehoopt dat de beoordeling daardoor hoger zou zijn uitgevallen, maar het is niet genoeg", legt Femke Woudstra, Directeur Stationsmanagement & Exploitatie bij NS uit.

ProRail en NS voeren deze ’monitor’ ieder jaar uit om te peilen hoe reizigers over de stations denken en waar ze nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Klimmen- Ransdaal

Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg. Klimmen-Ransdaal ligt op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn en kreeg een 8,3 als cijfer. Het station werd ook al als beste beoordeeld in 2020 en 2019. "Reizigers waarderen dit station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron", aldus de NS.

De waardering van stations stijgt al zeven jaar op rij lichtjes. "Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94."

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.