Terug

Volg Hart van Nederland

Achter de schermen: helft Nederlanders verbiedt smartphone aan tafel

Achter de schermen: helft Nederlanders verbiedt smartphone aan tafel

nieuws

31 jan 2023, 12:03

Bij meer dan de helft van de Nederlanders is de smartphone verboden aan de eettafel. Bijna een op de vijf zou het telefoongebruik aan tafel wel willen uitbannen, maar stelt dat niemand zich aan de regel houdt.

Een onderzoek van Prijsvergelijken.nl onder ruim 1500 Nederlanders geeft een kijkje achter de schermen bij de Nederlandse gezinnen. 65 procent van de mensen geeft aan elke avond aan tafel te dineren. Zo'n 12 procent nuttigt de hoofdmaaltijd van de dag altijd voor de televisie, 23 procent doet dat soms.

Met z'n allen

Volgens mediaspecialist Denise Bontje is het belang van eten aan tafel groot. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders én mensen zonder kinderen. "Het avondeten is vaak het enige moment dat je nog met z’n allen bent”, opent Bontje. “De televisie kan best even uit blijven en de smartphone hoeft niet perse op tafel te liggen. Het kan een afleiding zijn van een gezellig moment en een goed gesprek. Zie het als goede gewoonte en leer kinderen dit van jongs af aan."

Bontje raadt af om standaard voor de beeldbuis te eten. "Het is een vorm van gemak. Maar je hebt minder contact met elkaar, er is geen ruimte voor gesprek én als je gefocust bent op een scherm. Het zorgt er dan ook voor dat je meer eet dan wanneer je aan tafel zou zitten, zonder afleiding." Een keer in het weekend met het bord op schoot moet dan natuurlijk wel gewoon kunnen.

Schermvrije avond

Bijna drie op de vier Nederlanders ergert zich wel eens aan overmatig gebruik van de smartphone bij anderen, zo blijkt uit het onderzoek. Sommigen hebben daar ook een oplossing voor: 19 procent van de ondervraagden houdt wel eens een verplicht schermvrije avond.

Opvallend genoeg gaat de telefoon in het gezelschap van vrienden makkelijker aan de kant. Bijna twee derde legt hun smartphone dan bewust opzij.

Ook het gebruik van de mobiele telefoon in de klas is niet altijd gewenst. In de Tweede Kamer werd de zorg dat smartphones veel afleiden van de lesstof breed gedeeld. Hart van Nederland maakte eerder een reportage over het instellen van een verbod op mobieltjes in de klas:

CDA wil mobieltjes verbieden op basis- en middelbare scholen
1:06
CDA wil mobieltjes verbieden op basis- en middelbare scholen

Beeld: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.