Terug

Volg Hart van Nederland

'Zorgpremie komende jaren honderden euro's omhoog'

Milieu en Gezondheid

10 mrt 2023, 08:12

Door vergrijzing en stijgende lonen in de zorg gaat de zorgpremie de komende jaren fors omhoog. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) waarover De Telegraaf bericht.

Dit jaar stegen de premies al met zo'n 10 euro naar gemiddeld 137 euro per maand. De komende jaren stijgt de zorgverzekering waarschijnlijk verder naar 175 euro per maand in 2027. Dat betekent een stijging van zo'n 500 euro op jaarbasis.

De steeds hogere premies "werken in tegen de beperkte koopkrachtstijging" die we de komende jaren tegemoet zien, aldus het CPB. Het bureau kwam donderdag al met cijfers waaruit blijkt dat bijna een miljoen mensen volgend jaar onder de armoedegrens dreigen te zakken bij uitblijvende steun van het kabinet. Het kabinet heeft daarom al meteen aangekondigd naar nieuwe steunmaatregelen te zoeken.

Zorgpremie stijgt harder dan inflatie

De premie voor de ziektekostenverzekering gaat al jaren fors omhoog. Sinds 2006, toen het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd, lag de zorgpremie op 85,58 euro per maand. Tot 2006 was er een zorgverzekeringstelsel waarbij mensen die minder dan een bepaald bedrag verdienden in het ziekenfonds zaten en mensen die meer loon kregen particulier verzekerd waren. Sinds 2006 heeft iedereen dezelfde basisverzekering bij een van de commerciële zorgverzekeraars. Daarbovenop kunnen mensen kiezen voor een aanvullende verzekering.

Sindsdien is de zorgpremie met gemiddeld 61 procent gestegen naar 137,42 euro per maand nu. De inflatie over die jaren bedroeg in totaal 41 procent. Als de zorgpremie gelijke tred had gehouden met de inflatie, zou die nu op ruim 121 euro per maand moeten liggen. Dat dat niet het geval is komt dus vanwege de hogere zorgkosten door de vergrijzing en duurdere zorg.

Op die manier dreigt de zorgverzekering voor steeds meer mensen onbetaalbaar te worden, te zien in deze video:

Zorgverzekering wordt onbetaalbaar: bijna helft Nederlanders komt in problemen
1:45
Zorgverzekering wordt onbetaalbaar: bijna helft Nederlanders komt in problemen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.