Terug

Volg Hart van Nederland

Deze keycord voor reizigers met verborgen beperkingen slaat aan

Milieu en Gezondheid

2 mei 2023, 20:09

Als je een beperking hebt die van de buitenkant niet te zien is, denk aan doofheid, moeite met praten, of autisme, dan is het vervelend om opgejut te worden door mensen die jou niet meteen begrijpen. Er is al een oplossing voor bedacht: een keycord dragen met zonnebloemprint. Maar dan moeten mensen wel weten wat dat betekent.

In Nederland zijn er meer dan 850 beperkingen waar men last van kan hebben zonder dat iemand dit kan zien. Sunflower keycord biedt voor mensen met een onzichtbare beperking een uitkomst. Door het dragen van de keycord wordt de beperking zichtbaar gemaakt. Op deze manier kan er rekening worden gehouden met mensen die hulp nodig hebben of behoefte hebben aan minder prikkels om bijvoorbeeld door de security te gaan op de luchthaven of in te checken op het station.

Veel prikkels

Kees Hoekstra is de initiatiefnemer van Hidden Disabilities in Nederland en België, de organisatie die het Sunflower keycord laat maken en verspreidt. Hoekstra heeft in de 39 jaar dat hij bij KLM heeft gewerkt gezien dat veel mensen met een onzichtbare beperking bezweken onder de prikkels van de overweldigende drukte op Schiphol.

De 17-jarige dochter van Hoekstra, Christy, heeft zelf een onzichtbare beperking. Ze is autistisch en heeft een verstandelijke beperking waardoor zij op het mentale niveau zit van een kind van zeven. Christy ziet eruit als iedere andere 17-jarige, waardoor haar gedrag vaak verkeerd begrepen en niet serieus wordt genomen.

Met dit in gedachten is Hoekstra begonnen met het uitgeven van de keycords aan mensen met een verborgen beperkingen zoals autisme, maar ook mensen met ADHD, PTSS, Alzheimer, chronische pijn, dementie, angst en visuele- of gehoorstoornissen kunnen baat hebben bij het pasje.

Pasje voor reizigers met verborgen beperkingen als autisme en dementie slaat aan
2:20
Pasje voor reizigers met verborgen beperkingen als autisme en dementie slaat aan

(H)erkend

Op dit moment worden de keycords uitgegeven op onder andere Amersfoort Centraal, Utrecht Centraal en op Schiphol. De afgelopen maand zijn er bij Qbuzz in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem meer dan 50 keycords uitgegeven. Het keycord wordt ook erkend in de Pathé-bioscopen en bij McDonald's, waar mensen die behoefte hebben aan dit keycord ook rondgeleid kunnen worden op een toegankelijke en laagdrempelige manier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.