Terug

Volg Hart van Nederland

Verkoper zelfmoordpoeder krijgt steun bij rechtbank: 'Burgerlijke ongehoorzaamheid'

Milieu en Gezondheid

14 feb 2023, 23:00

Woensdag moet Alex S., die ervan verdacht wordt dat hij dit middel X aan honderden mensen heeft verkocht, zich melden bij de rechtbank in Den Bosch. Tientallen sympathisanten hebben aangekondigd om hem in de rechtszaal te steunen. "Hij deed het met idealistische motieven", zegt Hans Peltenburg van Steungroep Dappere Burgers overtuigd.

Het verkopen van de pillen wordt gezien als hulp bij zelfdoding en is dus strafbaar. Maar de medestanders van S. zijn van mening dat een patiënt zelf moet kunnen beslissen wanneer zijn of haar leven uitzichtloos en ondraaglijk is. "Er is een groot aantal mensen bij wie euthanasie wordt geweigerd omdat de arts vindt dat dit niet het geval is", aldus psycholoog Wim van Dijk, die zelf heeft toegegeven dat hij de pillen kocht bij Alex S. om aan patiënten te verstrekken.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

"Ik weet dat het verboden was inderdaad, maar er was sprake van burgerlijke ongehoorzaamheid." Volgens Van Dijk kan iedereen zijn of haar eigen lijden het best zelf beoordelen. "Als iemand vindt dat het ondraaglijk is, moet ik dat honoreren. Ik vind misschien van niet, maar het gaat erom wat de patiënt vindt. Voor de artsen is er ook geen objectieve maatstaf."

Wel zijn er wat hem betreft enkele voorwaarden. "Ik trek mij terug zodra er sprake is van psychiatrische problematiek."

'Onverantwoord'

Randy Knol, wiens dochter vijf jaar geleden op 19-jarige leeftijd zelfmoord pleegde met het middel X, kan geen begrip opbrengen voor voorstanders van de zelfmoordpillen. Volgens hem kijken ze bij de Corporatie Laatste Wil, een organisatie die het middel verstrekt aan haar leden, niet of mensen kwetsbaar zijn en of ze niet meer te helpen zijn. "Het is onverantwoord en onzorgvuldig."

Dit zei Randy eerder bij Hart van Nederland over het zelfmoordpoeder, na een incident met een agent in Arnhem:

Randy verloor dochter door zelfdodingspoeder en wil verbod na incident met agent in Arnhem
1:24
Randy verloor dochter door zelfdodingspoeder en wil verbod na incident met agent in Arnhem

Protestmars

Peltenburg en Van Dijk lopen woensdag met de Steungroep Dappere Burgers en ongeveer 70 sympathisanten een protestmars naar de rechtbank met de slogan 'Baas over eigen sterven'. De groep betuigt steun aan de tien tot vijftien mensen die al zijn gearresteerd omdat ze mensen hebben voorzien van het zelfmoordmiddel. "Vroeger was de slogan 'baas in eigen buik', nu is het 'baas over eigen sterven'."

Disclaimer: de tabletten op de foto zijn geen echte tabletten met het zelfmoordmiddel.

Heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.