Terug

Volg Hart van Nederland

Twee van de drie vegaburgers niet gezond: 'Veel te zout en vet'

Twee van de drie vegaburgers niet gezond: 'Veel te zout en vet'

Milieu en Gezondheid

27 feb 2023, 12:45

Bijna twee derde van de vegetarische hamburgers heeft geen gezonde samenstelling. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De klantenorganisatie heeft 75 vegetarische en veganistische burgers bekeken, van verschillende supermarkten en vega-merken. De burgers zijn gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van deze producten te veel zout en/of verzadigd vet te bevatten.

Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en supermarkt Lidl komen het slechtst uit de test. Zij hebben geen enkele burger met een gezonde samenstelling. Bij de Albert Heijn komen 3 uit de 10 door de controle, bij Jumbo 4 van de 8 en van het merk Garden Gourmet scoren 2 van de 4 een voldoende. Het beste kindje van de klas is Plus, dat 3 eigen vegaburgers zonder te veel zout of verzagdigd vet in de schappen heeft.

Minder zout

De bond heeft ook meteen een goede tip voor fabrikanten, om de voedingswaarde te verbeteren. Als ze minder scheutig zijn met zout zou dat al een hoop helpen.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond laat weten: "Hoewel veel vegaburgers niet erg gezond zijn, zijn ze doorgaans gezonder dan hamburgers van rundvlees. Bovendien zijn vega varianten een stuk duurzamer. Niet alleen qua dierenwelzijn, maar ook door de veel kleinere impact op het klimaat. Met wat minder zout zijn ze nog gezonder ten opzichte van vlees, dus fabrikanten zijn aan zet."

In navolging van 'Dry January', een maand niet drinken, is er nu ook 'Veganuary', een maand lang veganistisch eten. Kim Schermacher at tijdens deze maand geen dierlijke producten:

Na 'Dry January' is er nu 'Veganuary'
1:41
Na 'Dry January' is er nu 'Veganuary'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.