Terug

Volg Hart van Nederland

Trees al jaren verwikkeld in strijd met woningcorporatie om schimmelwoning

Milieu en Gezondheid

7 jan 2022, 21:25

Wonen in een huis met vocht en schimmels. Trees Steeghs uit Den Haag is al jaren verwikkeld in een strijd met woningcorporatie Vestia. Na jaren van grote vocht en schimmelproblemen en gesteggel over en weer, bleek dat haar hele woning aangepakt moest worden. Verhuurder Vestia pakte dat op en Trees mocht in de tussentijd in een hotel. Maar nu krijgt ze de rekening; ze moet de hotelkosten van 11.000 euro terugbetalen. "Dat ga ik niet doen natuurlijk", zegt ze vastberaden.

Trees woont sinds 1996 in een pand in het centrum van Den Haag. De problemen werden al vrij snel duidelijk. Veel vochtplekken door het hele huis en Trees kreeg al snel gezondheidsklachten maar pas in 2008 vond de eerste briefwisseling tussen haar en de woningcorporatie plaats, dat terwijl de klachten alleen maar erger werden. "Het werd echt gevaarlijk", zegt Trees tegen Hart van Nederland.

Gezondheidsklachten door schimmelwoning

"In 2018 zat ik aan vier tot zeven antihistamines per dag tegen de allergieën, normaal mag je er een. Mijn onderbenen waren chronisch ontstoken, ze werden dik, deden pijn en bleven maar jeuken. Ik kon niet meer slapen." Door de chronische vermoeidheid voelt Trees zich ziek en zwak. Artsen stelden vast dat haar klachten het directe gevolg waren van de toestand van haar woning. Toen begon het balletje te rollen.

"Vestia heeft er uiteindelijk een gevelspecialist bij gehaald", vertelt Trees verder. "Die zei dat de achtergevel drijfnat is. Hij schrok echt van wat hij zag. Twee weken nadat die achtergevel opgeknapt was, is mijn medicijngebruik gehalveerd. Toen heb ik aan Vestia gevraagd of ze dat in de rest van het huis willen onderzoeken; maar dat wilden ze niet. Ze zeiden; je kunt toch niet ziek worden van een beetje vocht."

Maanden in hotel

Halverwege 2020 verergerde de situatie van Trees, ze werd zieker en zieker en kon niet meer in haar woning blijven. Vestia besluit om de verhuurder in een hotel onder te brengen terwijl ze naar een oplossing zoeken.

Via haar advocaat kreeg Trees vervolgens een brief van Vestia waarin haar werd voorgesteld om de huur op te zeggen of een andere woning te accepteren. Maar de woning die ze kreeg aangeboden was er volgens haar nog slechter aan toe dan haar huidige woning. "Ik wilde niet weer ziek worden."

Uiteindelijk is er na vijf maanden wel een geschikte vervangende woning waar ze in trekt. Daar moet nog wel van alles aan gebeuren, en ook de verhuiskosten komen om het bordje van Trees terecht. Als kers op de kaart krijgt ze nog een rekening van Vestia. Een hotelrekening van 11.000 euro "Ze blijven erbij dat ik die moet betalen. Dan wordt het wat mij betreft een rechtszaak want ik betaal het niet."

Kwijtschelden van hotelkosten

Vestia wil het niet uit laten lopen op een rechtszaak. De verhuurder wil een handreiking doen naar Trees. "Mevrouw hoeft de hotelkosten niet zelf te betalen. Om verdere procedures over en weer te voorkomen hebben wij haar aangeboden die 11.000 euro kwijt te schelden. Wij vragen mevrouw dan wel akkoord te gaan met de geboden vergoeding van 2.000 euro voor onder meer de verhuizing", laat Vestia weten in een schriftelijke reactie.

Volgens Trees is dat aanbod veel te laag. Ze overweegt een rechtszaak.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.