Terug

Volg Hart van Nederland

Besmettingen op opvangboten: tientallen asielzoekers moeten weg

Milieu en Gezondheid

13 apr 2022, 22:46

Tientallen asielzoekers op twee noodopvangboten in Haarlem moeten daar weg omdat op een van de schepen salmonellabesmettingen zijn. "Op dit moment verblijven zieke en gezonde mensen bij elkaar op een kamer en dat is ongewenst", aldus opvangdienst COA.

Het besluit om bewoners naar een andere plek te verhuizen is mede op advies van de GGD genomen. "Er gaan tijdelijk 41 zieken met hun 32 gezonde kamergenoten naar een park in Laag Zuthem in de gemeente Raalte. De zieke en gezonde asielzoekers worden daar gescheiden van elkaar opgevangen", legt een woordvoerder van het COA uit.

In totaal worden op de twee boten ruim 200 asielzoekers opgevangen. Voor andere bewoners wordt nog naar een locatie gezocht. Voor zover bekend is er inmiddels bij acht mensen buiktyfus vastgesteld. Dat is een aandoening die vooral door een besmetting met de salmonellabacterie wordt veroorzaakt.

Salmonella in drinkwater?

De eerste onderzoeken wijzen erop dat de besmettingen waarschijnlijk niet via het drinkwater hebben plaatsgevonden. Om dit definitief te kunnen uitsluiten blijven de monsters op kweek staan. "Zolang de bron nog niet in beeld is, doen we er alles aan om verdere verspreiding te voorkomen. Vandaar ook dat het besluit is genomen om mensen elders onder te brengen", aldus de COA-woordvoerder.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP

Foto ter illustratie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.