Terug

Volg Hart van Nederland

Voorzichtige tevredenheid, maar ook grote zorgen over principeakkoord jeugdzorg

Milieu en Gezondheid

17 mei 2023, 09:59

De gezamenlijke branches in de jeugdzorg zijn voorzichtig optimistisch over de afspraken die zijn gemaakt in de hervormingsagenda voor verbeteringen in de jeugdzorg. Echter, ze maken zich ook grote zorgen. In een eerste reactie op het principeakkoord betreffende de verbeteringen in de jeugdzorg geven ze aan dat ze vrezen dat de geplande bezuinigingen de noodzakelijke inhoudelijke verbeteringen kunnen hinderen.

In de zogeheten Hervormingsagenda Jeugd zijn kabinet, gemeenten, professionals, jeugdzorgaanbieders en cliëntorganisaties een divers pakket aan maatregelen overeengekomen om de jeugdzorg te verbeteren. Die agenda had er al ruim een jaar geleden moeten liggen, maar door inhoudelijke en vooral financiële geschillen kwamen de betrokken partijen niet tot overeenstemming.

Nadat kabinet en gemeenten medio april een financieel akkoord sloten, was de weg vrijgemaakt voor een inhoudelijk akkoord met alle betrokkenen.

Besparingen

Hoewel er besparingen in de jeugdzorg mogelijk zijn door bijvoorbeeld de administratieve lasten te verminderen, stellen ze dat jeugdhulp buiten instellingen niet per definitie goedkoper is dan zorg binnen instellingen. Boris van der Ham, voorzitter van de jeugdzorgbranches, benadrukt dat intensieve hulp buiten instellingen, het verkleinen van leefgroepen en het realiseren van andere inhoudelijke doelen uit de Hervormingsagenda Jeugd geld zullen kosten. "De financiële afspraken mogen nooit een belemmering vormen voor noodzakelijke inhoudelijke verbeteringen. De financiële paragraaf in de Hervormingsagenda is van Rijk en gemeenten, maar zodra wij onze handtekening zetten, geldt die nadrukkelijk niet voor deze paragraaf", aldus Van der Ham.

Ruim miljard bezuinigd

In die financiële paragraaf hebben Rijk en gemeenten afgesproken dat er tot en met 2025 1,1 miljard euro moet worden bezuinigd; 285 miljoen euro minder dan het Rijk aanvankelijk had ingeboekt.

Ook is afgesproken dat er een commissie van deskundigen komt, die in 2025 en 2028 bekijkt of de ingeboekte bezuinigingen haalbaar zijn. Als dat niet zo is, komt zij met een zwaarwegend advies over hoe gemeenten en Rijk daarmee moeten omgaan. "Hopelijk leidt dit tot een realistischer financieel kader, dat beter aansluit bij de ambities in de Hervormingsagenda Jeugd", zegt Van der Ham.

Verbeteringen snel merkbaar

Ondanks de financiële zorgen leggen de branches de Hervormingsagenda Jeugd met een positief advies voor aan hun achterban. De afspraken bieden volgens de branches "eindelijk zicht op reële tarieven, redelijke indexering en betere contractvoorwaarden, met minder bureaucratie".

Het is belangrijk om "voortvarend" aan de slag te gaan met de uitvoering van de agenda, benadrukken de branches. Van der Ham: "Voor ons is het allerbelangrijkst dat de verbeteringen snel merkbaar worden in de dagelijkse praktijk van jongeren. Dankzij deze hervormingen kan onze achterban aan de slag met de inhoud en kwaliteit van de hulpverlening. Jongeren en gezinnen verdienen de best passende hulp."

De achterban wordt de komende vier weken geraadpleegd. Voor de zomer wordt de Hervormingsagenda Jeugd definitief vastgesteld.

In maart startte jurist Alfred Groenen met een massaclaim tegen Jeugdzorg Nederland. Door zijn eigen ervaring met jeugdzorg weet hij waar het fout gaat in het systeem:

Fouten bij jeugdzorg: Gedupeerde ondertekenen massaclaim
2:01
Fouten bij jeugdzorg: Gedupeerde ondertekenen massaclaim

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.