Terug

Volg Hart van Nederland

'Steeds meer zorgmedewerkers betrapt met nepdiploma'

Milieu en Gezondheid

14 mrt 2024, 07:33

Je oma naar een verpleeghuis brengen, of de juiste zorg krijgen voor een handicap. Je verwacht dat een zorgmedewerker precies weet wat hij doet, maar de laatste tijd is het makkelijker valse diploma's te krijgen via sociale media, zoals Snapchat en Telegram. Dat schrijft de Telegraaf donderdagochtend.

Het aantal zorgmedewerkers dat met een nepdiploma of een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is betrapt is in het afgelopen jaar fors gestegen. In 2023 vielen 118 nepmedewerkers door de mand. Ter vergelijking: in 2020 werden er slechts 17 fraudeurs betrapt.

Grote zorgen

Al voor een paar honderd euro kan je een diploma kopen op sociale media. De ongekwalificeerde medewerkers kunnen grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de zorg, waarschuwt Patiëntenfederatie Nederland. Zij maken zich daarom grote zorgen over de toegenomen fraude.

Het nep-personeel komt onder meer terecht in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en de verpleeghuizen. De belangenclub roept zorgorganisaties op de papieren van nieuwe werknemers vooraf goed te checken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.