Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer patiënten in spreekkamer met gezondheidsklachten zonder medische oorzaak, huisartsen trekken aan bel

Steeds meer patiënten in spreekkamer met gezondheidsklachten zonder medische oorzaak, huisartsen trekken aan bel

Milieu en Gezondheid

16 feb 2023, 21:47

Zorginstellingen en artsen trekken aan de bel: te veel mensen met een niet-medisch probleem hebben de laatste tijd zorg nodig. Artsen zijn te veel bezig met symptoombestrijding, volgens de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Een slaappil voor financiële nood is niet de oplossing.

Daarom heeft de KNMG een noodbrief geschreven aan minister Schouten en staatssecretaris Van Ooijen. Het kan volgens de gezamenlijke zorgberoepsvereniging zo niet meer langer.

Dagelijks krijgen huisartsen patiënten in de spreekkamer met gezondheidsklachten zonder medische oorzaak, zoals schulden of armoede. Romy Knol weet er alles van, laatst is ze nog bij de dokter geweest vanwege stress en een ernstige longontsteking, de oorzaak: haar slecht geïsoleerde en schimmelige woning.

De woningbouw doet volgens Romy te weinig en het bezorgt haar inmiddels meer gezondheidsklachten dan alleen maar kopzorgen, vertelt ze in deze video:

Volgens woningbouwvereniging Ymere heeft Romy geen melding gemaakt van de schimmel. "Wat we niet weten, kunnen we ook niet oplossen."

Stress

Huisarts Arzu Milli herkent de problemen. "Ik zie het in mijn huisartsenpraktijk veel. De helft van mijn patiënten woont in een achterstandswijk. Dan kan je wel raden waar de stress vandaan komt", laat Milli aan Hart van Nederland weten.

De helft van de gesprekken die ze met haar patiënten voert gaan dan ook precies daarover: "Woningnood, financiële stress of werkloosheid. Mijn spreekuur zit er vol mee."

Structurele oplossing broodnodig

Volgens KNMG kan het zo dan ook echt niet meer langer. Voorzitter KNMG René Héman laat aan Hart van Nederland weten: "Als we zo doorgaan kan de zorg deze vraag niet meer aan." Een structurelere aanpak blijkt dus broodnodig.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.