Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer mensen halen medicijnen niet op om hoge kosten

Milieu en Gezondheid

22 dec 2023, 09:26

Steeds meer mensen besluiten om geen medicijnen te halen die ze eigenlijk wel nodig hebben, omdat de kosten te hoog zijn. Daarvoor waarschuwt de koepel van apothekers, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Bijna de helft van de apothekers ziet elke dag wel dat iemand de zorg mijdt. Bij ruim vier op de tien apothekers gebeurt dat minstens een keer in de week. Dat is een flinke toename ten opzichte van het vorige onderzoek uit 2019.

Apothekers zien dat patiënten hun medicijnen niet ophalen omdat ze die zelf moeten betalen, als een middel niet in het pakket zit. "Andere redenen zijn het eigen risico en de eigen bijdrage", aldus de KNMP.

Maagzuurremmers

De apothekersorganisatie maakt zich grote zorgen. Het kan slecht zijn voor de gezondheid van mensen zelf om geen medicijnen in te nemen, maar het kan er ook toe leiden dat ze later een duurdere behandeling nodig hebben.

Vooral maagzuurremmers blijven vaak bij de apotheek liggen. Dat komt ook veel voor bij vitamine D en calcium, die sinds dit jaar niet meer vergoed worden.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.