Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer kinderen en tieners overleven kanker, net als Saméo

Milieu en Gezondheid

15 feb 2023, 09:48

De overlevingskans van kinderen en tieners in Nederland die getroffen worden door kanker, is flink gestegen in de afgelopen decennia. In de jaren 90 was vijf jaar na de diagnose nog 73 procent in leven. Dat percentage is toegenomen tot 83 procent, becijfert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

IKNL-onderzoeker Henrike Karim-Kos noemt het "bemoedigend om te zien dat de overleving van kinderen met kanker in de lift zit", maar toch is er volgens haar ook nog "een hele weg te gaan". Want kanker is nog steeds een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen.

Het centrum heeft de cijfers op een rij gezet omdat het woensdag Wereldkinderkankerdag is. Diverse factoren spelen een rol in de betere kansen die kinderen en jongeren tegenwoordig hebben als ze kanker krijgen. Zo zijn er ontwikkelingen geweest op het gebied van diagnose en behandeling van kinderkanker, "zoals het aanpassen van de behandeling op de soort en ernst van de tumor", legt het IKNL uit.

Diagnose

In 2021 kregen 556 kinderen en tieners onder de 18 jaar in Nederland de diagnose kanker. Dat aantal is al een aantal decennia redelijk stabiel. Jongens krijgen iets vaker kanker dan meisjes: 297 jongens en 259 meisjes kregen de diagnose in het jaar waarover het IKNL de cijfers heeft gedeeld.

Leukemie kwam het meeste voor, met 159 diagnoses. Daarna komen hersentumoren (123 diagnoses) en lymfomen (89).

Genezen

De 13-jarige Saméo van Londen is een van de kinderen met een verhaal met een goede afloop. Vijf jaar geleden schudde hij als patiënt koningin Máxima de hand, toen zij het naar haar vernoemde kinderkankerziekenhuis in Utrecht kwam openen. En dinsdag deed hij dat weer, toen de koningin terug kwam. Alleen dit keer is hij volkomen gezond, vertelt hij aan Hart van Nederland.

Saméo (13) verwelkomt Máxima weer in kinderkankercentrum, maar dan nu als gezonde jongen
2:01
Saméo (13) verwelkomt Máxima weer in kinderkankercentrum, maar dan nu als gezonde jongen

Hart van Nederland/ANP

Foto: Robin Utrecht

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.