Terug

Volg Hart van Nederland

Shirley uit Geleen snakt naar nieuw vaccin Lyme: ‘Deel van mijn leven terug’

Milieu en Gezondheid

9 aug 2022, 19:49

Goed nieuws voor mensen met de ziekte van Lyme. Onderzoekers zijn erin geslaagd om een nieuw vaccin te ontwikkelen tegen de ziekte. Shirley Mets uit Geleen kijkt uit naar de komst van het middel. "Ik heb de ziekte van Lyme nu 4,5 jaar. In het ziekenhuis ben ik uitbehandeld. Probeer er maar mee te leven, was de boodschap. De komst van dit nieuwe, mogelijke vaccin biedt weer perspectief. Het vaccin kan een deel van mijn leven teruggeven", aldus de hoopvolle Shirley.

Onderzoekers zijn op zoek naar zesduizend proefpersonen om het nieuwe vaccin te testen. Als het kan, meldt Shirley zich maar wat graag aan. Shirley: “Mijn telefoon staat roodgloeiend. Elke keer krijg ik berichten van mensen die zeggen dat dit nieuwe vaccin mogelijk een redding kan zijn voor mij.”

Eindstation

Een drukke winkelstraat in, een middagje naar een indoor speelpaleis voor kinderen of een simpel oudergesprek op school. Doodgewone dingen, maar niet voor Shirley. De ziekte van Lyme zorgt ervoor dat ze zich snel moe en futloos voelt.

“Toen de ziekte van Lyme werd geconstateerd, was ik in het begin best sceptisch. Een tekenbeet, ach, wat kan dat nou voor kwaad? Maar alles pakte veel erger uit dan ik kon bedenken. Medicatie en behandelingen hielpen niet. Het eindstation werd het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Daar werd mij verteld dat ik was uitbehandeld. Leer er mee leven, was de boodschap. En dat terwijl ik net moeder was geworden.”

Gelukkig staat haar partner haar bij. Daarnaast ontvangt de Limburgse maandelijks een vitamineboost toegediend van de huisarts. Zo kan ze met meer energie meer uren uit haar dag halen.

Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. In 2002 was er al een vaccin beschikbaar op de Amerikaanse markt. Echter werd deze later uit de handel gehaald in verband met de vele bijwerkingen. Over de werking van dit nieuwe vaccin is nog veel onduidelijk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.