Terug

Volg Hart van Nederland

Sanquin en Almeerse moskee slaan handen ineen voor grote bloeddonatie: 'Zo veel mogelijk levens redden'

Sanquin en Almeerse moskee slaan handen ineen voor grote bloeddonatie: 'Zo veel mogelijk levens redden'

Milieu en Gezondheid

15 aug 2021, 22:50

Zaterdag staat Sanquin in samenwerking met jongeren van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap bij de Almeerse Baitul Afiyat moskee met een nieuw concept: de bloedbank bus. 100 donoren uit de moslimgemeenschap kunnen zich deze dag aanmelden als plasmadonor, waar in Nederland groeiende vraag naar is.

Het initiatief van de groepsdonatie kwam vanuit de jongeren uit de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Het is voor het eerst dat Sanquin op zo’n schaal in groepsverband donaties ontvangt.

Levens redden

De jongeren van de moslimgemeenschap kwamen niet zomaar met het initiatief van de groepsdonatie. "Onze gemeenschap, die actief is in 200 landen, doneert wereldwijd duizenden liters bloed per dag. Nederland was hier altijd minder bekend mee", zegt Safeer Siddiqui, Imam van de Almeerse moskee. De gemeenschap is blij dat ze nu ook in Nederland hun steentje kunnen bijdragen. "Met als doel om zoveel mogelijk mensenlevens te redden."

Bevolkingsgroepen

Met deze pilot hoopt Sanquin anderen op ideeën te brengen. "Dit kan een springplank zijn naar meerdere groepsdonaties, hopelijk zien andere gemeenschappen dit als een uitnodiging", zegt Merlijn van Hasselt (woordvoerder van Sanquin) tegen Hart van Nederland. "We zijn altijd op zoek naar verschillende bevolkingsgroepen voor donorschap."

Momenteel zijn er in Nederland bijna 400.000 bloed- en plasmadonors. "Dat zouden we graag iets hoger willen hebben. We zoeken voor de komende jaren tussen de vijf- en tienduizend extra plasmadonors per jaar." Een groepsdonatie zoals die van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap helpt daar volgens Van Hasselt goed bij. De reden voor deze roep om plasmadonors heeft te maken met de groeiende vraag naar plasmageneesmiddelen in ziekenhuizen.

In totaal komen er 100 donors op de bloedbankbus af, het totaal aantal donors dat de bloedbank bus op deze dag aankan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.