Terug

Volg Hart van Nederland

Rechter grijpt in: kinderhartchirurgie toch niet alleen in Groningen en Rotterdam

Milieu en Gezondheid

11 jan 2024, 14:09

De concentratie van operaties aan aangeboren hartafwijkingen wordt voorlopig niet geconcentreerd in Rotterdam en Groningen. Het besluit daarover van het ministerie van Volksgezondheid is donderdag teruggedraaid door de rechtbank in Utrecht. 

Daar hadden de universitaire ziekenhuizen van Leiden, Amsterdam en Utrecht het besluit aangevochten. Zij dreigden de operaties kwijt te raken.

Volgens de rechtbank heeft het ministerie niet goed onderzocht of het wel nodig is om het aantal ziekenhuizen waar de hartoperaties kunnen worden uitgevoerd, terug te brengen van vijf naar twee. Het is daardoor niet duidelijk of dit besluit "noodzakelijk en evenwichtig en daarmee evenredig is".

Vier plekken voor kinderhartchirurgie

Nederland heeft nu vier centra voor kinderhartchirurgie. Een daarvan is het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC. De andere drie centra zijn bij de universitaire ziekenhuizen in Utrecht (UMCU), Rotterdam (Erasmus MC) en Groningen (UMCG).

Volgens het ministerie is het beter om de operaties te concentreren. Het gaat om een paar ingrepen per jaar, waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Als die operaties worden geconcentreerd, voeren de overgebleven universitaire ziekenhuizen meer operaties uit en gaat het niveau omhoog, is de uitleg.

Meer samenwerken

Omdat ze de kinderhartoperaties dreigen kwijt te raken, hadden de kinderhartcentra Leiden/Amsterdam en Utrecht in oktober aangekondigd dat ze meer willen samenwerken. De beide teams moeten één team op twee locaties worden, in Utrecht en Leiden.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.