Terug

Volg Hart van Nederland

Rappende psychologe Daisy wil taboe over zelfmoordgedachten doorbreken

Rappende psychologe Daisy wil taboe over zelfmoordgedachten doorbreken

Milieu en Gezondheid

1 sep 2021, 23:14

Zelfmoordgedachten moeten uit de taboesfeer, daarvoor strijdt het Suïcide Preventie Centrum in Harderwijk. Vooral jongeren durven niet over dit soort gedachten te praten en om daar verandering in te brengen heeft het centrum de hulp ingeschakeld van de rappende psychologe Daisy Veenstra (25).

Jeannette Pullen van het preventiecentrum weet uit de praktijk dat veel jongeren in de coronatijd klem zijn komen te zitten. "Jongeren zijn bang om gek gevonden te worden, of dat ze moeten worden opgenomen. Terwijl erover praten, en dat kan ook alleen online, al zoveel kan doen", legt ze uit bij Hart van Nederland.

Ondertussen werd Daisy in korte tijd erg populair onder jongeren met haar raps op TikTok over de donkere kant van het leven. En zo kwamen ze bij het Suïcide Preventie Centrum bij de psychologe uit. Daisy is blij met de samenwerking met het hulpcentrum en wil op deze manier op zoveel mogelijk jongeren bereiken. "Het is een superbelangrijk thema."

'Dit mag er niet zijn, dacht ik'

Noortje* kan dat alleen maar beamen. Toen ze vijftien was werd ze depressief, vertelt ze. "Ik zat op de havo, had vriendinnen, ging naar hockey. Er was eigenlijk niks aan de hand." Ze schaamde zich dat ze zich niet goed voelde en durfde daardoor met niemand over haar gevoelens te praten. "Dit mag er niet zijn, dacht ik."

Pas toen ze in zichzelf ging snijden en dat niet meer verborgen kon houden, kreeg Noortje hulp. "Als ik had geweten dat het normaal was om je zo te voelen dan had het misschien niet zover hoeven komen dat ik mezelf ging snijden."

Zie jij het leven niet meer zitten en heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

*De achternaam van Noortje is bekend bij de redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.