Terug

Volg Hart van Nederland

Petitie om minder te zitten op werk: 'Kreeg rugklachten van die bureaustoel'

Milieu en Gezondheid

2 apr 2024, 23:12

Nederlanders zijn heel goed in zitten. En dat is volgens de nieuw in het leven geroepen 'Beweegalliantie' niet iets om trots op te zijn. Als het zou bestaan, zouden we het EK-zitten glansrijk winnen. Meer dan vijf miljoen Nederlanders doen zittend werk, gemiddeld zelfs negen uur per dag.

Om de politiek zover te krijgen om met beleid werkgevers en werknemers meer aan het bewegen te krijgen is dinsdag een petitie aangeboden aan Tweede Kamerleden. Ook Jan Plat, bewegingswetenschapper, is daarbij aanwezig. Hij adviseert al tientallen jaren bedrijven om vitaal te worden.

Afwisseling

"Wij zeggen altijd: de beste houding is de volgende. Afwisseling is heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat je af en toe eens een andere houding aanneemt zodat je het lichaam anders belast."

Langdurig zitten onderbreken

"Zorg ervoor dat je eens opstaat, dat je iets kan doen. Koffie halen bijvoorbeeld. Je zou kunnen stellen dat koffie voor je collega’s halen juist asociaal is! Wil je me dood hebben ofzo? Beter kan iedereen voor zichzelf halen, dan dwing je ook de collega’s om even te bewegen."

Parkeerplaats

"Wat je vaak ziet bij kantoren. Als je ‘s morgens aankomt zijn de parkeerplekken het dichtste bij de ingang het eerste bezet. Denk nou eens anders zou ik zeggen. Bedenk voor jezelf, ik zet hem juist zo ver mogelijk. Heb je toch weer een langere wandeling, heb je meer beweging."

Lunchwandeling

"Even wandelen tijdens je eetpauze stimuleer ik natuurlijk ook. Tegelijkertijd doe ik dan een oproep aan werkgevers, gemeenten en de landelijke overheid om ook te investeren in beweegroutes. Je ziet namelijk vaak dat veel bedrijven op een industrieterrein zitten of in ieder geval op een plek waar geen paden lopen. Verander dat, maak het aantrekkelijk om te wandelen tijdens het werk."

Rugklachten

Bob Veldhuis probeert met zijn bedrijf zo actief mogelijk te blijven. "We hebben een financieel adviesbureau en het werk gebeurt daarbij het meeste zittend achter het bureau. Dus we hebben gekeken hoe we een werknemer minder konden laten zitten op een dag", vertelt hij aan Hart van Nederland.

En daarom loopt, fietst en beweegt het personeel in plaats van dat het urenlang op een traditionele bureaustoel zit. Een medewerker vertelt dat ze eerst vaak op een bureaustoel zat en nu op een wiebelstoel. "Het bevalt me goed, van die bureaustoel kreeg ik veel rugklachten."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.