Terug

Volg Hart van Nederland

Familieleden moeten gehandicapten- en ouderenzorg redden: 'Noodzakelijk vanwege personeelstekort'

Milieu en Gezondheid

25 juli 2022, 22:00

In steeds meer zorginstellingen voor gehandicapten en ouderen worden familieleden gevraagd om deze zomer bij te springen. Het lukt de instellingen namelijk niet om de roosters rond te krijgen. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt, net als in veel andere sectoren, voor een enorm personeelstekort. "Het is triest dat het nodig is", zegt vader en inval-zorgverlener Rob van Kempen.

Rob is een van de vele ouders die af en toe bijspringt bij Amarant, een zorginstelling voor gehandicapten in onder meer Tilburg. Ze werken daar al langer samen met familieleden van cliënten. Door de tekorten op de arbeidsmarkt is die samenwerking nu echter noodzakelijk geworden. "Er zijn meer cliënten die zorg nodig hebben of zwaardere zorg nodig hebben. Daardoor hebben wij nu extra medewerkers nodig", vertelt HR-directeur Ester Zeeman aan Hart van Nederland.

De extra medewerkers in de zorginstelling zijn eigenlijk veredelde zomerkrachten en lijken op lange termijn geen oplossing te zijn. Toch zou ruim de helft (55 procent) van Nederland komen helpen in een zorginstelling als daar een familielid zou wonen. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3200 mensen.

Bijna tachtig procent van de ondervraagden zou, áls zij gevraagd zouden worden om te komen helpen in de zorg, in ieder geval de eigen partner (78 procent), de ouders (74 procent) of hun kind (70 procent) helpen. Maar worden de potentiële vrijwilligers toegewezen aan een onbekend persoon, dan zou ineens slechts 16 procent van de respondenten zorg verlenen.

Ouders worden ingezet voor de alledaagse klusjes die op het oog klein lijken, maar stiekem veel betekenen. "Het is fijn dat zij de taken uit handen kunnen nemen", vertelt persoonlijk begeleider Dirk van Mierlo. "Ze ruimen de appartementen op, kiezen nieuwe kleding uit of nemen de cliënten mee naar de open dag van een voetbalclub. Dat is voor ons heel belangrijk, want dan kunnen wij de specialistische zorg door laten gaan."

'Grote stap om kinderen weg te brengen'

Zeeman probeert ondertussen in oplossingen te denken. "Ik hoor heel veel gedoe om het personeelstekort, maar je kunt ook zeggen: we zitten in de krapte. Hoe doen we het nu samen? Ouders vinden het ook fijn dat ze iets kunnen betekenen, want het is ook een hele grote stap om hun kinderen weg te brengen."

Dat is iets waar Rob zich wel enigszins in kan vinden. "Het zijn soms heel kleine dingetjes. We maken samen met de cliënten een wandeling, of smeren een boterhammetje. Dat kunnen wij als ouders heel makkelijk doen. Dat is enerzijds heel fijn omdat het ons en de cliënten blij maakt. Maar aan de andere kant is het ook triest dat het nodig is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.