Terug

Volg Hart van Nederland

Aantal Nederlandse stamceldonoren komt boven 400.000 uit na oproep zieke PSV-woordvoerder

Milieu en Gezondheid

10 feb 2023, 17:36

Na de oproep vorige week van de ernstig zieke PSV-woordvoerder Thijs Slegers hebben zich inmiddels ruim 5000 mensen als stamceldonor gemeld. Hiermee komt het totale stamceldonorbestand in Nederland boven de 400.000, meldt het verantwoordelijke centrum Matchis.

Slegers, die door bloedkanker ongeneeslijk ziek is, heeft zelf stamceltransplantatie gehad, die ook slaagde. Maar vorige week liet hij weten toch niet beter te kunnen worden. Niettemin riep hij op tot donatie van stamcellen. "Ik ben niet meer te helpen, maar anderen wel!", twitterde hij.

Oproep wordt breed opgepakt in sportwereld

Matchis wordt volgens eigen zeggen ook overspoeld met vragen over stamceldonatie en berichten van mensen die deze organisatie en de werving van donoren willen ondersteunen. "Meerdere sportclubs willen gehoor geven aan de oproep van Slegers door ook zelf te gaan werven."

"De oproep wordt ook in de sportwereld breed opgepakt. Dat maakt de huidige aanwas ook uniek. Het zijn voor het grootste deel mannen die zich inschrijven. Dat hebben we bij Matchis nooit eerder zo massaal gezien", vertelt Bert Elbertse van Matchis.

Deze vrijdagavond is er toevallig ook een actie in Tilburg, bij de wedstrijd van Willem II tegen FC Dordrecht. Die was eerder al in het teken gezet van stamceldonatie, ter nagedachtenis aan Serge Rossmeisl, de recent aan leukemie overleden directeur Federatie van betaald voetbalorganisaties (FBO). Matchis zal vooraf ook collecteren.

Sponsorborden

De oproep van Slegers heeft er inmiddels ook toe geleid dat alle lichtborden in het PSV-stadion in Eindhoven zaterdag tijdens PSV- FC Groningen door de gebruikelijke sponsoren worden uitgeleend voor informatie over bloed- en stamceldonatie. Maandagavond is er ook nog een vier uur durende live-uitzending op sportzender ESPN.

Slegers liet afgelopen week op tv weten erg gelukkig te zijn met de resultaten van zijn oproep.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.