Terug

Volg Hart van Nederland

Opnieuw gratis prikken tegen apenpokken beschikbaar: 'Virus circuleert nog in Europa'

Milieu en Gezondheid

8 mei 2023, 11:26

Mensen die een grotere kans maken om apenpokken op te lopen, kunnen zich vanaf heden weer gratis laten vaccineren. "Homo- en bi-mannen en transpersonen die nog niet eerder gevaccineerd zijn kunnen vanaf maandag een afspraak maken bij hun GGD", meldt Soa Aids Nederland maandag.

Ook mensen die van zichzelf weten dat zij een grotere kans hebben om een mpox-infectie op te lopen kunnen de prik halen. Mannen en transpersonen die niet weten of zij de vaccinatie nodig hebben, kunnen informatie vinden via Mantotman.nl. Er komen geen uitnodigingsbrieven meer.

Een jaar geleden was er een uitbraak van het virus die de hele zomer doorliep. Daarna zakten de besmettingen in, maar in maart werden de eerste weer geconstateerd.

'Virus circuleert nog in Europa'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vorige maand om op te passen voor besmettingen met het apenpokkenvirus nu het festivalseizoen weer begint. "Het aantal gevallen van apenpokken is de afgelopen maanden aanzienlijk afgenomen", aldus de WHO, "maar het is belangrijk om te onthouden dat het virus wel nog in mindere mate circuleert in Europa."

Bij Nick Hendriks uit Zaandam werd het apenpokkenvirus in de zomer van 2022 vastgesteld. Omdat bij hem de diagnose niet meteen de juiste was, vraagt hij zich af of huisartsen wel goed genoeg ingelicht zijn of de ziekte te herkennen:

Nick kreeg de apenpokken: 'Je hoeft je er niet voor te schamen'
2:17
Nick kreeg de apenpokken: 'Je hoeft je er niet voor te schamen'

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.