Terug

Volg Hart van Nederland

OMT: grootschalig testen en thuisblijven niet meer nodig, want coronapandemie is voorbij

Milieu en Gezondheid

23 feb 2023, 18:59

Het Outbreak Management Team (OMT) zegt dat corona geen pandemie meer is en daarom hoeft er volgens hen ook niet meer op grote schaal getest te worden. Ook thuisblijven bij een positieve uitslag en jezelf isoleren is niet meer nodig. Dat schrijft het team in het 146e advies.

In het nieuwste advies aan het kabinet schrijft het OMT dat corona zich in de zogeheten endemische fase bevindt, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Maatregelen tegen corona moeten daarom zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan "generieke maatregelen" die als gelden voor andere luchtweginfecties, adviseert het OMT.

Niet meer testen of isoleren

Nu wordt er nog geadviseerd om jezelf te laten testen bij klachten en in isolatie te gaan als de test positief is. De teststraten van de GGD'en kunnen wat het OMT betreft, worden afgeschaald. Mensen in risicogroepen kunnen nog wel een zelftest doen thuis of een reguliere test laten afnemen bij de huisarts.

De nu nog geldende adviezen kunnen wat het OMT betreft worden geschrapt. Het adviesorgaan vertrouwt op gezond verstand van mensen als zij klachten krijgen, zoals nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn, ook in contacten met anderen.

Door deze verandering in aanpak hoeven zorgmedewerkers daardoor in principe ook geen mondneusmasker meer te dragen als ze binnen anderhalve meter van een patiënt komen. "Dat is in de huidige epidemiologische fase over het algemeen niet meer nodig", aldus het OMT.

Mijlpaal

Volgens het OMT is dit advies een "mijlpaal". Die mijlpaal gaat tegelijkertijd wel gepaard met "onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van nieuwe varianten, en het beloop van de afweer", valt te lezen in het advies. Wel houdt het adviesorgaan een slag om de arm: "Dit vraagt om zorgvuldige en goed afgestemde communicatie, en kan niet van de ene op de andere dag worden uitgevoerd."

Zorgminister Ernst Kuipers heeft het advies donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is nog niet duidelijk wanneer de minister er een besluit over neemt.

Eind vorig jaar kwam het RIVM al met het nieuws dat het einde van de coronapandemie in zicht is:

RIVM komt met goed nieuws: einde coronapandemie lijkt in zicht
2:13
RIVM komt met goed nieuws: einde coronapandemie lijkt in zicht

Later meer.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.