Terug

Volg Hart van Nederland

NVWA waarschuwt voor papieren rietjes waar je in kunt stikken

NVWA waarschuwt voor papieren rietjes waar je in kunt stikken

Milieu en Gezondheid

21 apr 2022, 17:28

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes. Als daar langdurig op wordt gesabbeld, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten.

Ouders en verzorgers van jonge kinderen en mensen met een beperking worden daarom opgeroepen extra op te letten bij het gebruik van de papieren rietjes. De NVWA riep in februari op om problemen met papieren rietjes te melden. Er kwamen 1300 meldingen binnen, variërend over de kwaliteit van de rietjes tot incidenten van bijna-verstikkingen.

Stuk papier in keel

Vierhonderd meldingen gingen over kinderen die een stuk van een papieren rietje in hun keel hadden gekregen. In de meeste gevallen konden deze kinderen dat zelf ophoesten. In de meeste gevallen konden deze kinderen dat zelf ophoesten, maar in 10 tot 15 procent van de gevallen moesten de kinderen daarbij worden geholpen.

De warenautoriteit waarschuwt dan ook dat verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes op de loer ligt. Vooral bij 'langzame drinkers' raken de rietjes week en is de kans groter dat delen van het rietje loslaten. "Om verstikkingsgevaar te voorkomen adviseert de NVWA ouders en verzorgers daarom in de buurt te blijven wanneer zij jonge kinderen en mensen met een beperking laten drinken met een papieren rietje."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.