Terug

Volg Hart van Nederland

Er was nog nooit zo vaak een tekort aan medicijnen als vorig jaar

Er was nog nooit zo vaak een tekort aan medicijnen als vorig jaar

Milieu en Gezondheid

14 jan 2023, 20:00

Niet eerder was er in 1 jaar zo vaak een medicijntekort als in 2022. Vorig jaar was 1514 keer een medicijn voor minstens twee weken niet verkrijgbaar. Dat zei voorzitter van apothekersorganisatie KNMP Aris Prins zaterdagavond in het tv-programma KASSA. In 2021 was er 1007 keer een medicijntekort.

Een tekort duurde vorig jaar gemiddeld 91 dagen. Ook verdween 10 procent van de medicijnen helemaal van de markt, zei Prins.

De apothekersorganisatie spreekt van een tekort als een middel landelijk minstens twee weken lang niet verkrijgbaar is. Er kunnen ook meerdere tekorten aan één middel ontstaan in een jaar. Als het tekort wordt aangevuld, maar het middel is een paar maanden later nog eens voor langere tijd niet verkrijgbaar, tellen ze los van elkaar mee.

Onder meer groothandels zijn vanaf dit jaar verplicht om een noodvoorraad van tweeëneenhalve maand van medicijnen te hebben. Dat moet tekorten tegengaan.

Tekorten aan medicijnen komen door problemen met productie en distributie. De apothekersorganisatie wil dat Nederland minder afhankelijk wordt van medicatie uit het buitenland.

Oplossingen

Minister Kuipers, die verantwoordelijk is voor de zorg, zegt dat hij naar alle mogelijke oplossingen voor medicijntekorten wil kijken. "Schaarste is een wereldwijd probleem en kan eigenlijk alleen goed internationaal worden aangepakt", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Hij bedoelt daarmee dat het belangrijk is om als Europa hierin samen te werken. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.