Terug

Volg Hart van Nederland

Nina bewust ziek gemaakt door moeder voor aandacht: 'Ik wilde dood'

Milieu en Gezondheid

1 aug 2023, 23:07

Nina Blom* werd veertien jaar lang ziek gemaakt door haar moeder. Het was een nachtmerrie. Ze dacht het niet te overleven. Als volwassen vrouw schreef ze hier in 2011 al een boek over. Onlangs heeft ze met tekenaar Margreet de Heer er een striproman over gemaakt om zo meer mensen te bereiken, "zodat kinderen vroegtijdig gered worden."

De nu 48-jarige Nina is dus een overlever van Kindermishandeling door Falsificatie. Vroeger heette dat het Münchhausen-by-proxysyndroom. "Dat is als een pleger, heel vaak de moeder, bij haar kind een psychische, sociale of een lichamelijke ziekte kan verzinnen, verergeren of daadwerkelijk toebrengen. Dat doet ze om zelf aandacht te krijgen van hulpverleners maar ook omstanders", legt Blom uit.

Gevaarlijke medicatie

"Als baby ben ik al slachtoffer geweest van deze vorm van kindermishandeling. Ik heb heel veel research gedaan. Mijn moeder heeft bij mij waarschijnlijk als kind laxeermiddelen toegediend, zodat ik darmproblemen zou krijgen. Later toen ik ouder en mondiger werd, heeft ze weer een nieuwe ziekte verzonnen. In eerste instantie moest het reuma zijn en daarna werd het een spierziekte. Dat is vanaf de leeftijd negen begonnen", vertelt de nu 48-jarige vrouw.

Hierdoor had ze een eenzame, nare en angstige jeugd. Tot haar negende ging ze naar school: "Ik werd steeds meer geïsoleerd en ik mocht dus ook geen kinderen meer zien. Het is vooral heel verwarrend geweest voor mij om dit mee te maken, omdat ik dacht: ik voel mij niet ziek. Ik wil naar school. Op een gegeven moment kreeg ik hele gevaarlijke medicatie, zoals spierverslappers. Ook werd ik ingezwachteld. Ik begon hierdoor echte symptomen te krijgen."

Kinderarts schiet te hulp

Op een gegeven moment kreeg ze het gevoel dat ze het niet meer zou overleven. Haar moeder gaf haar steeds meer medicatie. Door haar isolatie was het vragen om hulp ook moeilijk.

Toch weet een arts haar te redden. "In mei 1988 was er een kinderarts, dokter Vrienten, en hij vond het heel vreemd dat hij een heel ziek kind zag, maar lichamelijk was er niks te vinden. Hij heeft heel veel onderzoek gedaan en hij heeft contact opgenomen met vertrouwensartsen. Hij begon al snel te denken aan Münchhausen-by-proxysyndroom. Hij heeft een plan gemaakt om mij uit huis te halen, weg bij mijn moeder."

De kinderarts heeft een vertrouwensarts en de officier van justitie ingeschakeld. "Zo is de politie, de ambulance, de Raad voor de Kinderbescherming en de kinderarts bij mij thuis gekomen om mij uit dat huis te krijgen", vertelt Blom verder.

Striproman 'Jij gaat dood'

Om haar ervaringen te delen heeft ze dus een boek geschreven en onlangs een stripboek gemaakt. Haar striproman 'Jij Gaat Dood' ligt sinds juni in de boekenwinkel. "Ik hoop dat hierdoor kinderen, die het hebben meegemaakt, mogen zien dat het niet hun eigen schuld is. Ook hoop ik dat Kindermishandeling door Falsificatie eerder gezien gaat worden, zodat kinderen vroegtijdig gered kunnen worden."

Wil je meer informatie of herken je deze situatie dan kan je contact opnemen met de volgende hulpdiensten of instanties:

- Is een kind in direct gevaar door kindermishandeling? Bel dan 112.

- Heb je een vermoeden van kindermishandeling in jouw omgeving. Je kan dan voor advies terecht bij Veilig Thuis. Je kan dan bellen naar 0800 – 20 00 (gratis). Als het nodig is, kan je daarna een melding doen van kindermishandeling.

- Kinderen die thuis problemen hebben en hierover willen praten, kunnen bellen naar de Kindertelefoon via 0800- 0432 (gratis). Ook kan je met de hulpdienst chatten. Op de website van de Kindertelefoon staat meer informatie.

- Slachtoffers van seksueel misbruiken of getuigen hiervan kunnen contact opnemen met de Hulplijn Seksueel Misbruik. Zij kunnen bellen naar 0900-999 90 01.

Daarnaast vind je op Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl meer informatie over hoe je het beste kan optreden bij het vermoeden van kindermishandeling.

* Nina Blom is een gefingeerde naam. Ze wil namelijk anoniem blijven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.