Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw apparaatje maakt leven van mensen met 'zelfmoordhoofdpijn' weer leefbaar

Milieu en Gezondheid

20 juni 2021, 22:09

Zelfmoordhoofdpijn, zo wordt chronische clusterhoofdpijn ook wel genoemd. De hoofdpijnaanvallen zijn zo heftig dat patiënten er wanhopig van worden. Maar er is een doorbraak in de behandeling ervan.

Het prikkelen van de achterhoofdzenuw met stroomstootjes kan de aanvallen voorkomen, zo ontdekte het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tijdens een onderzoek. Patiënten krijgen onderhuids een zogeheten neurostimulator geïmplanteerd. Het apparaat geeft kleine stroomstootjes af waarmee de pijnsignalen naar de hersenen worden verstoord.

De 35-jarige Pieter Lucas uit Weert deed mee aan het onderzoek. Vijf jaar geleden kwam hij thuis te zitten, omdat hij zo'n acht keer per dag ernstige hoofdpijnaanvallen had, ook 's nachts. Die aanvallen duurde soms wel twee uur. "Na iedere aanval is het wachten op de volgende", vertelt Lucas aan Hart van Nederland. "Je staat de hele dag onder spanning."

Nooit aanvalsvrij

Voordat hij het apparaat kreeg, was Lucas nooit aanvalsvrij. "Het was dus een heel raar en bizar gebeuren dat de aanvallen weg waren", vertelt hij. In het begin durfde hij niet te denken dat hij er vanaf zou zijn. Zijn leven bestond de jaren ervoor uit pijn, slapeloosheid en angst. "Ik heb ook periodes gehad dat ik dacht, op deze manier wil ik echt niet verder."

Met de neurostimulator in zijn hoofd durft hij weer naar de toekomst te kijken. "Ik probeer mijn leven langzaam weer op te bouwen. Het is weer leefbaar".

Geen wondermiddel

Toch ziet hij het apparaatje niet als wondermindel. De vermoeidheid blijft. En dus blijft het noodzakelijk te doseren en alles rustig op te bouwen. "Ik ben nu vier uur per week vrijwilliger op mijn oude werk", zegt Lucas, die voorheen fulltime werkte als onderwijsassistent en IC-coördinator in het speciaal onderwijs. Door het delen van zijn verhaal hoopt hij op meer begrip. "Ik hoor zo vaak mensen zeggen dat ze ook weleens hoofdpijn hebben en dat paracetamol dan goed werkt. Mensen hebben echt geen idee."

Geweldig nieuws

Volgens Nelleke Cools, directeur van patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet, hebben in Nederland naar schatting een paar duizend mensen last van chronische clusterhoofdpijn. "Deze hoofdpijn is echt killing. Voor diegenen bij wie het apparaatje werkt, is het geweldig nieuws. Die hebben hun leven terug."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.