Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlander heeft uniek wereldrecord te pakken: loopt al 40 jaar rond met donorhart

Milieu en Gezondheid

8 feb 2024, 23:15

Een 57-jarige man uit Nederland leeft al sinds juni 1984 met een donorhart. Nog nooit is iemand zo lang in leven gebleven na een transplantatie van dat orgaan. Het wereldrecord is erkend door Guinness World Records, de organisatie achter het beroemde recordboek.

Bert Janssen kreeg op 17-jarige leeftijd te horen dat hij aan cardiomyopathie lijdt. Het hart is dan niet goed in staat om bloed rond te pompen. Hij kwam in aanmerking voor een harttransplantatie in Londen.

In Nederland was dat toen nog niet mogelijk, de eerste operatie om een hart te vervangen gebeurde later dat jaar in Rotterdam, maar voor het Londense ziekenhuis was het al de 107e harttransplantatie.

'Ongelooflijke geschenk'

Een week na aankomst in Londen gebeurde er een auto-ongeluk waardoor twee donoren om het leven kwamen, vertelt Janssen donderdag in Britse media. De Nederlander kreeg het hart van een van hen. Hij zegt dat hij "nog steeds dankbaar is voor dit ongelooflijke geschenk". Inmiddels is hij getrouwd en vader van twee volwassen zonen.

Gedaalde wachtlijst

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting zijn vorig jaar 74 harttransplantaties in Nederland uitgevoerd. Eind vorig jaar wachtten 149 mensen op een nieuw hart. De wachtlijst is gedaald. Dat komt voor een deel doordat mensen een nieuw hart hebben gekregen en niet meer hoeven te wachten, maar voor een deel ook doordat mensen zijn overleden tijdens het wachten of doordat hun toestand te slecht is geworden om nog in aanmerking te komen voor transplantatie.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.