Terug

Volg Hart van Nederland

Nachtmerrie treft familie Hoffer twee keer: broertje én zusje krijgen kankerdiagnose

Milieu en Gezondheid

20 dec 2022, 11:33

Radio 538 staat van 19 tot en met 23 december in het teken van Missie 538. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor het Prinses Máxima Centrum (PMC) voor kinderoncologie. Dj Wietze de Jager hoort dezer dagen de meest verdrietige verhalen, maar het verhaal van de familie Hoffer spant de kroon.

Want het gezin, bestaande uit moeder Fleur, vader Jordi, zoon Kees (6) en dochters Anne (12) en Lotte, werd niet één, maar twee keer getroffen door kanker. Toen Kees pas drie maanden oud was werd een kwaadaardige tumor in zijn nier geconstateerd in het Prinses Máxima Centrum, en vorig jaar kreeg zijn zus Anne ook ontzettend slecht nieuws, vertelt moeder Fleur.

Zij was degene die bij haar toen pasgeboren zoontje Kees een verdikking aan de linkerkant aan zijn lijfje ontdekte. Het gezin werd doorverwezen naar het PMC en in eerste instantie dachten artsen aan een goedaardige tumor in zijn nieren. Maar uit onderzoek bleek het tegenovergestelde het geval: het ging om de slechts denkbare kwaadaardige tumor. "Ik weet nog wel dat ik flauwviel", vertelt Fleur in de radiostudio. "Ze wisten nog vrij weinig over deze soort tumor. En dan denk je: als de helden van het Máxima het niet weten..."

Vijf jaar schoon

Er werd gevochten voor zoon Kees, en met succes: dankzij diverse chemokuren en behandelingen is de knul al vijf jaar schoon. Dat goede nieuws kreeg het gezin vorig jaar op 4 mei te horen. Maar ondertussen was het mis met dochter Anne. Zij voelde zich al tijden slecht, had pijn en kon op gegeven moment niet meer plassen of poepen. Het ziekenhuis dacht aan een onschuldige verstopping. Maar dat vertrouwde haar moeder niet. "Het was een onderbuikgevoel", zegt Fleur. "Vrienden en mijn schoonouders zeiden: jij denkt alleen in tumoren vanwege Kees. Ik dacht ook: het ligt aan mij."

Maar dat was niet zo. Fleur eiste een spoed-MRI en daaruit bleek dat haar moedergevoel het bij het rechte eind had. Er werd een tumor gevonden bij Anne, maar net als bij Kees dachten artsen aan een goedaardige tumor. En net als bij Kees was dat niet het geval, vertelt Anne. "Ik dacht: de tumor gaat eruit en dan ben ik af van die verschrikkelijke pijn. Maar ze kwamen met slecht nieuws. Botkanker. Geen goedaardige tumor dus, maar kwaadaardig."

'Onzekerheid is killing'

Dus begon de nachtmerrie voor het gezin opnieuw. "Je weet wat voor een traject je ingaat", zegt vader Jordi. "Vooral de onzekerheid is killing." Iedereen vreesde dat de kanker genetisch was, want hoeveel pech kan een gezin hebben? "Als dit genetisch is, want we hebben Lotte ook nog, dan gaan we naar de hoogste berg en springen we er vanaf", dacht Fleur. "Dan is het wachten op de volgende tumor en het volgende ziekenhuisbezoek. Maar uit onderzoek blijkt dat er geen verband is. Het is écht domme pech."

Het PMC hebben ze inmiddels dus vaker van binnen gezien dan ze lief is, maar er is goede hoop dat het met Anne net zo goed afloopt als met haar broertje. "De eerste dagen na zo'n diagnose zijn de hel op aarde", zegt Fleur. "Ik heb vooral de wc gezien, uit onmacht. Maar er zijn geen uitzaaiingen en artsen hebben gezegd dat er een goede kans is, dus dan ga je er weer voor." Anne ondergaat januari haar laatste kuur en dan kan ze hopelijk weer verder met haar leven.

'Vergeet dat je ziek bent'

Radio 538 maakte maandag bekend dat er na negen uur al 440.285 euro was opgehaald. Dat er al zoveel geld is gedoneerd aan het ziekenhuis dat haar broertje en haarzelf zo heeft geholpen, doet haar goed. "Ik vind het vet dat jullie dit doen en knap dat het al zoveel geld heeft opgeleverd." Want ziek zijn is vreselijk, "maar het PMC is heel mooi, je vergeet soms dat je ziek bent!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.