Terug

Volg Hart van Nederland

Honderdduizenden moslims starten in Nederland met vasten: maar wat doet dat met je lichaam?

Milieu en Gezondheid

23 mrt 2023, 21:55

Honderdduizenden moslims in Nederland eten, drinken, vrijen en roken vanaf vandaag niet voor bijna een maand. Daarnaast moeten ze de komende weken meer aan liefdadigheid doen. In de nacht van donderdag op vrijdag begint namelijk de ramadan. Volgens diëtist Samira Bourhaleb-Toub heeft vasten ook zo zijn voordelen.

"Het kan zorgen voor het ontgiften van je lichaam. Ook kan het je stofwisselingen en vetverbranding verhogen. Dit komt onder andere doordat je jezelf voor een langere periode onthoudt van eten en drinken. En als je voldoende eiwitten eet, dienen je vetten als brandstof. Je spiermassa neemt niet af maar je vet wordt wel verbrand", legt de diëtist uit aan Hart van Nederland. Zij doet zelf ook mee aan de ramadan en merkt zelf de voordelen van vasten. Naar eigen zeggen wordt ze er zelfs energieker van.

Gezond vasten

Toch kan het ook nadelen met zich meebrengen als je niet goed drinkt tijdens drinkmomenten dit omdat het kan zorgen voor verschillende symptomen. Dan moet je denken aan: hoofdpijn, vermoeidheid en uitdroging.

Daarnaast is het volgens Samira belangrijk dat je goed oplet bij ziekte of als je net een maagverkleining hebt gehad: "Als iemand diabetes heeft maar toch vast dan kan dit zorgen voor te lage of te hoge bloedsuikerwaardes. Dit kan schadelijk zijn en je kan hierdoor flauwvallen. Als je net een maagverkleining hebt gehad, hoef je de eerst volgende keer niet mee te doen aan de ramadan."

Daarom adviseert zij ook om goed te overleggen met de huisarts of een specialist. Bovendien raadt de diëtist iedereen aan om gezond te vasten: "Eet kleine porties. Eet tijdens de eetmomenten bijvoorbeeld eerst soep, neem vervolgens een pauze en begin daarna aan het volgende gerecht. Drink en eet voldoende groenten en fruit. Gebruik minder olie en eet niet te veel lekkernijen. Je mag best wat lekkers eten maar doe dit beperkt."

Bewustheid

"Ik merk overigens wel dat mensen steeds bewuster zijn. Mensen vragen mij ook waar ze op moeten letten. Hier ben ik superblij mee", zegt Samira. "Zet die bewustheid van wat en hoeveel je eet na het vasten voort. Als je tijdens of na het vasten niet gezond eet, doe je de voordelen te niet."

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.