Terug

Volg Hart van Nederland

Meisje in Radboudumc overleden aan gevolgen van mazelen

Meisje in Radboudumc overleden aan gevolgen van mazelen

Milieu en Gezondheid

17 apr 2023, 11:05

Een meisje is afgelopen maand in het Radboudumc in Nijmegen overleden aan de complicaties van de mazelen. Dat bevestigt het Nijmeegse ziekenhuis maandag na berichtgeving van De Gelderlander.

Een woordvoerster van het ziekenhuis zegt verder vanwege privacyoverwegingen niets te kunnen delen over de patiënt. Het is ook niet bekend waar het meisje de ziekte heeft opgelopen.

Complicaties

De kans om te overlijden aan een infectie met mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10.000. Als er complicaties ontstaan, kunnen die wel ernstig zijn, zoals bijvoorbeeld een hersenontsteking. De mazelenvaccinatie is sinds 1976 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

In Nederland wordt ongeveer eens in de 10 tot 15 jaar een mazelenepidemie verwacht, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op de website. Die heerst dan met name onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren. In 2013 heerste er voor het laatst een mazelenepidemie. Daarbij overleed een 17-jarig meisje uit Zeeland.

In 2019 was er nog een lokale uitbraak van de mazelen op Urk. In het vissersdorp ligt de vaccinatiegraad een stuk lager dan het landelijk gemiddelde.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.