Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid Nederlanders wil verkoop van sigaretten aan toekomstige generaties verbieden

Milieu en Gezondheid

13 dec 2022, 22:13

Nieuw-Zeeland wil dat toekomstige generaties rookvrij blijven en geen tabak meer kunnen kopen. Het parlement aldaar heeft dinsdag een pakket wetten aangenomen om roken tegen te gaan, waardoor het voor iedereen die op of na 1 januari 2009 is geboren nu hun leven lang verboden zal zijn om sigaretten te kopen. Moet Nederland volgen?

Ja, vindt een meerderheid van de Nederlanders. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3500 deelnemers. We vroegen onze panelleden of ook in ons land de verkoop van sigaretten aan banden moet worden gelegd. Ruim de helft van de respondenten (52 procent) ziet zo'n verbod wel zitten. Bijna 4 op de 10 (39 procent) ziet niks in een verkoopverbod voor sigaretten.

Politieke peuk

Mocht in Nederland ook ooit eenzelfde soort pakket aan wetten worden voorgesteld, dan zijn vooral de SP, PVV en FVD-stemmers erop tegen. Waar bij andere partijen een meerderheid van de stemmers het eens is met de stelling, is dat bij die partijen anders: 52 procent van de PVV-stemmende respondenten en 61 procent van de FVD-stemmende respondenten wil de verkoop juist vrij laten aan toekomstige generaties. Bij de SP is die groep iets kleiner: 43 procent is het oneens, ten opzichte van 48 procent eens.

Een van de respondenten reageert afwijzend op een verbod. "Alles wat verboden is of wordt, gaat de illegaliteit in! Dat is ook geen optie." Het roken zou volgens die persoon dan ook niet moeten worden verboden, maar er moet wel meer gewezen worden op de gevolgen van roken. Voor iemand anders gaat het alleen maar verbieden voor toekomstige generaties nog niet ver genoeg: "Roken moet overal - dus ook buiten - en voor iedereen verboden worden."

Miljardenbesparing

Ondertussen hopen ze in Nieuw-Zeeland dat de nieuwe wetten bij zullen dragen aan een gezondere toekomst. Wetenschapsminister Ayesha Verrall voorziet daarnaast ook een gunstigere financiële toekomst: "Duizenden mensen zullen langer en gezonder leven en dat scheelt 5 miljard dollar voor ons zorgsysteem."

De nieuwe regels in het Oceanische land zijn een van de strengste ter wereld. Alleen in het Aziatische Bhutan zijn die nog strenger: daar is de sigarettenverkoop sinds 2010 voor iedereen verboden.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.