Terug

Volg Hart van Nederland

Medicijn tegen migraine vaak niet vergoed: 'Regels zijn veel te streng'

Milieu en Gezondheid

11 apr 2023, 18:10

De eisen om een injectie tegen migraine vergoed te krijgen, zijn veel te streng en de politiek doet er niets aan om dat te veranderen. Dat vindt een groep patiënten die dinsdag opnieuw met Kamerleden in gesprek ging.

Hoofdpijn is vervelend, maar migraine is al helemaal erg. Bij een aanval worden mensen vaak ook misselijk en kunnen ze helemaal niets meer. Sommige mensen hebben chronische migraine, wat inhoudt dat ze meerdere dagen per maand uit de running zijn.

"Als de pijnfase begon, moest ik plat in bed. Drie dagen duurde het en dan trok de pijn weer weg", vertelt Jesse Dijkman aan Hart van Nederland. "Daarna komt de herstelfase, dan ben je heel moe. Ik had het meer dan 15 dagen per maand."

'Kan voor vrouw en kinderen zorgen'

Er zijn weinig medicijnen om dit te voorkomen of een aanval te verzachten. Sinds drie jaar is er Aimovig. Dat is een maandelijkse injectie die het eiwit dat vrijkomt tijdens een migraineaanval blokkeert.

Omdat Jesse zo vaak migraine heeft, krijgt hij deze spuiten ook. "Voor ik de remmers gebruikte verschraalde mijn sociale leven, vaste verplichtingen waren lastig en je werk staat onder druk. Nu kan ik vaker met vrienden afspreken. Ik heb nu tijd met mijn gezin en ik kan voor mijn vrouw en kinderen zorgen. Mijn migraine nu is vaak heel mild."

Strenge regels

Dat gunt hij anderen ook, maar de regels zijn streng. Zo moet je 15 hoofdpijndagen per maand hebben en dat is te veel, vindt een de groep patiënten. "De groep die het iets minder heeft, heeft ook veel invloed op het leven, maar krijgt het nog niet", legt Nelleke Cools, directeur van het Hoofdpijnnet uit. "Het Europees Medicijn Agentschap zegt dat het al mag vanaf 4 migrainedagen per maand, maar vervolgens gaat elk land zelf over het vergoeden. Dat duurt nu al een jaar."

Een jaar geleden werd namelijk al een petitie ingediend om de eisen te versoepelen. Daarop is nauwelijks reactie gekomen en daarom gingen de patiënten in gesprek met Kamerleden. Hoe dat ging zie je in de reportage hieronder.

Medicijn tegen migraine vaak niet vergoed: 'Regels zijn veel te streng'
2:15
Medicijn tegen migraine vaak niet vergoed: 'Regels zijn veel te streng'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.