Terug

Volg Hart van Nederland

Let op je gehoor bij carnaval, weet Mathias nu: 'Dagelijkse geluiden doen pijn'

Milieu en Gezondheid

12 feb 2023, 21:10

Over ruim een week gaat heel Brabant weer helemaal los tijdens carnaval, maar met al die carnavalskrakers schuilt er toch gevaar. De muziek staat soms namelijk zo hard dat je er gehoorschade aan over kunt houden. Of nog erger: tinnitus. Dat overkwam Mathias van Zuijlen uit Poederoijen.

De muziek stond tijdens carnaval zo hard dat hij ruim tien jaar later nog steeds vreselijke geluiden hoort. "Dagelijkse geluiden doen pijn", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Twaalf jaar geleden gaat de dan twintiger Mathias (34) ieder weekend stappen. "Niemand droeg oordoppen. Ik had daarna altijd een piep in mijn oor, maar die was de volgende ochtend weg,", vertelt hij. "Ik wist niet anders dan dat het wegging." Maar een carnavalsweek in Breda wordt de druppel. "Je bent 23 jaar oud en je weet niet wat er gebeurt." Het gaat van kwaad tot erger: "Je oor kan nog zo weinig verdragen. Het maakt een hel van je leven."

IJzer op ijzer

Het gehoor van Mathias klinkt tegenwoordig als een schuurmachine met verschillende frequentie en als een wespennest met verschillend ruizen, zoals piepend ijzer op ijzer. "Het gaat door merg en been", vertelt hij. "Het beïnvloedt mijn leven enorm. De laatste vijf jaar leef ik in isolement. Ik breng dagen alleen door, omdat mijn oren veel rust nodig hebben. Soms als ik een gesprek met iemand heb, moet ik dagenlang bijkomen. Het is moeilijk te accepteren."

Mathias verliest zijn baan en stuit op onbegrip van zijn collega's. "Ze zien aan de buitenkant niets aan je. Je kunt beter je arm breken, dan hebben ze er meer begrip voor", legt hij uit. "Ze denken: je bent een jonge kerel, niet aanstellen."

Zelfs zijn eigen stem is ondraaglijk voor hem geworden. In het dagelijks leven gebruikt Mathias zowel oordoppen als oorkappen om het geluid van auto's, huishoudelijk werk of stemmen zo veel mogelijk te dempen.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de preventie van gehoorschade, tot geruststelling van Mathias. Toch is er volgens hem een groot verbeterpunt. "Helaas staat het volume overal nog veel te hard. Het zou beter zijn als het zachter kon."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.