Terug

Volg Hart van Nederland

Kuipers heft coronamaatregelen Chinese reizigers op, terwijl aantal ziekenhuisopnames toeneemt

Kuipers heft coronamaatregelen Chinese reizigers op, terwijl aantal ziekenhuisopnames toeneemt

Milieu en Gezondheid

23 feb 2023, 17:27

Minister Kuipers heft de coronamaatregelen tegen reizigers die vanuit China komen op, terwijl het aantal patiënten dat met corona in het ziekenhuis ligt stijgt. "Virus heeft vrij spel."

In het ziekenhuis liggen nu 584 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 10 januari, ruim een maand geleden. Vooral op de verpleegafdelingen wordt het steeds drukker.

We kunnen 'coronagolven blijven verwachten'

Dat ligt niet aan carnavalsvierders, want mensen die tijdens de feesten afgelopen weekeinde besmet zijn geraakt, krijgen op zijn vroegst eind deze week de eerste klachten. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) houdt er rekening mee dat de verpleegafdelingen over twee weken zo'n 800 patiënten onder hun hoede hebben.

De cijfers verbazen epidemioloog Amrish Baidjoe niet. Het virus heeft in Nederland namelijk "vrij spel", zegt hij. En daarom kunnen we volgens hem coronagolven blijven verwachten.

Alle maatregelen tegen Chinese reizigers afgeschaft

Eind januari werden er nog maatregelen genomen om een mogelijk nieuwe variant van het virus te weren. Die ging rond in China, waar op dat moment veel besmettingen waren. Om te voorkomen dat Nederlanders ermee besmet werden, moesten reizigers die vanuit China kwamen een verplichte coronatest doen. Dat is vanaf vrijdag verleden tijd, schrijft minister Kuipers aan de Tweede Kamer.

Gezien de "epidemiologische situatie in zowel China als de EU" en het uitblijven van signalen van nieuwe varianten zijn de extra maatregelen niet meer nodig, zo vinden de Europese lidstaten. Daarom worden ook andere maatregelen afgeschaald. Zo krijgen passagiers vanuit China geen zelftest meer en vervalt het advies om een mondkapje te dragen op vluchten vanuit China. Ook hoeft het afvalwater van vliegtuigen uit China niet meer steekproefsgewijs te worden gecontroleerd op het virus.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.