Terug

Volg Hart van Nederland

'Ook stranden, parken en terrassen moeten rookvrij worden'

Milieu en Gezondheid

20 jan 2024, 10:56

Schoolpleinen, stations en horeca in Nederland zijn al een tijdje rookvrij. Maar als het aan de kinderartsen van het Erasmus MC ligt, komen daar binnenkort ook stranden, speeltuinen en pretparken bij. Volgens het Rotterdamse ziekenhuis is er steeds meer draagvlak voor rookvrije zones.

De groeiende steun voor rookvrije ruimtes zou ook blijken uit een representatief onderzoek van het ziekenhuis onder 5582 Nederlanders. "Hebben mensen recht om in het openbaar te roken? Of hebben mensen recht op een rookvrije ruimte? Dat beeld begint te kantelen", vertelt hoofdonderzoeker Nienke Boderie.

Waar in 2018 nog iets meer dan 40 procent voorstander was van een rookverbod op het strand, was dat vier jaar later al 55 procent. In dezelfde periode steeg de animo voor rookvrije pretparken van 65 naar bijna 80 procent. De steun voor een rookverbod op terrassen waar kinderen komen ging van zo'n 55 naar bijna 65 procent.

Niet roken in de auto

In onder meer Engeland en Schotland is het verboden om te roken in een auto waar ook kinderen in zitten. Dat zou hebben geleid tot minder kinderen met astmatische klachten in het ziekenhuis. Kinderartsen zouden die regel daarom ook graag in Nederland ingevoerd zien worden.

"De staatssecretaris zegt dat dat niet te handhaven is en noemt het een te grote inbreuk op de privésfeer. Maar we hebben wél een verbod op telefoongebruik in de auto. En daar kan je gewoon een boete voor krijgen", aldus Boderie.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.