Terug

Volg Hart van Nederland

Jodiumtekort bij overgrote deel van zwangere vrouwen: 'Hersenen van het kind kunnen niet goed ontwikkelen'

Jodiumtekort bij overgrote deel van zwangere vrouwen: 'Hersenen van het kind kunnen niet goed ontwikkelen'

Milieu en Gezondheid

30 aug 2022, 19:30

Zo'n 70 tot 90 procent van de zwangere vrouwen krijgt te weinig jodium binnen. Dat hebben Groningse wetenschappers ontdekt. Veel vrouwen zijn zich hier niet bewust van en dat kan nog wel eens ernstige gevolgen hebben.

"Bij een tekort aan jodium in je lichaam tijdens je zwangerschap kunnen de hersenen van het kind zich niet goed ontwikkelen", vertelt universitair docent laboratoriumgeneeskunde Janneke Dijck-Brouwer aan Hart van Nederland.

Samen met de Groningse onderzoekers Frits Muskiet (emeritus hoogleraar pathofysiologie) en emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma (Wageningen Universiteit) pleit onderzoeker Janneke Dijck-Brouwer voor het eten van meer vis en voeding met jodium, voor de vrouw - en al helemaal voor de zwangere vrouw. "Als zwangere heb je ruwweg vijftig procent meer jodium nodig dan andere volwassenen", vertelt Dijck-Brouwer.

Gebrekkige aanleg

Je dient tijdens de zwangerschap extra goed op te letten dat je voldoende jodium binnen krijgt omdat je ongeboren kindje dit nodig heeft voor de ontwikkeling, vertelt Dijck-Brouwer. "Te weinig kan leiden tot een gebrekkige aanleg van de hersenen en groeiproblemen bij het kind."

We eten met z'n allen minder zout, en dat is hartstikke goed voor hart- en vaatziekten, maar té weinig is ook niet goed, blijkt. "Vrouwen eten minder brood en zuivel dan voorheen en minderen ook in vis. Juist in deze voeding zit allemaal jodium en is dus een gemis in het lichaam", vertelt de onderzoeker. "Je schildklier gaat bij een tekort minder goed functioneren, en dit is absoluut niet de bedoeling bij zwangere vrouwen."

Hoe weet je nu of je te weinig jodium binnen krijgt? "Kijk naar het aantal boterhammen dat je op een dag eet en hoe veel vis je in de week binnenkrijgt", adviseert de onderzoeker. "Als je daar niet de hoeveelheid van haalt wat het voedingscentrum adviseert (bij een vrouw is dat vijf boterhammen per dag) - dan adviseer ik om hier iets aan te doen.

Voeding is van uiterst belang

Als het aan laboratoriumgeneeskunde Dijck-Brouwer ligt, dient er dus goed op de voeding gelet te worden. "Als je niet van brood houdt, eet dan meer vis. Ook in zeewier en een eitje zit jodium."

Voeding is van uiterst belang en dat mogen we niet vergeten benadrukt de Groningse onderzoeker. "Lukt het niet alleen met voeding om aan voldoende jodium te komen, dan is het verstandig om supplementen te nemen. Het gaat om de bewustwording dat je lijf jodium nodig heeft. Als je niet zwanger bent is het van belang, en al helemaal als je zwanger bent."

Beeld: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.