Terug

Volg Hart van Nederland

Jasper is nog maar 10 en heeft tinnitus: 'Het maakt me 's nachts bang'

Milieu en Gezondheid

29 jan 2021, 14:37

Steeds meer Nederlanders hebben er wel eens van gehoord: tinnitus. Ruim een miljoen mensen in ons land hebben last van gekmakende oorsuizen en volgens KNO worden zo'n 340.000 mensen ervoor behandeld. Maandag start stichting Hoormij*NVVS een nieuwe campagne, om zo de onzichtbare ziekte nog meer zichtbaar te maken.

Waar weinigen bij stilstaan, is dat ook jonge kinderen tinnitus kunnen hebben. Een van hen is de nog maar 10-jarige Jasper Zieleman uit het Gelderse Lunteren. Hij hoort constant een 'eng' geluid in zijn hoofd dat hem 's nachts in bed nog wel eens bang maakt.

Altijd al tinnitus

Gelukkig gaat het volgens zijn moeder Nicolijn wel goed met de knul, die één van de gezichten van de campagne is die op 1 februari van start gaat. "Hij doet het echt heel goed, heeft zijn weg erin gevonden", vertelt ze. "Sinds twee jaar geleden weten we dat hij tinnitus heeft, ik denk dat het het altijd al had. Het is goed dat we het nu weten, want wij en Jasper hebben het nu een plekje kunnen geven."

Veel mensen vinden Jasper een dappere jongen, dat hij zijn verhaal zo deelt. Hij is zelf juist blij dat hij erover kan vertellen. "Hij heeft dan wel tinnitus, hij kan gewoon dezelfde dingen doen als andere leeftijdsgenootjes. Hij gaat naar school en hij sport", vertelt zijn moeder.

'Engmakend geluid'

In een van de campagnefilmpjes is Jasper te zien. Hij vertelt dat hij "een engmakend geluid" hoort in zijn hoofd. "'s Nachts maakt het me bang." Volgens moeder Nicolijn heeft hij daar een oplossing voor gevonden. "Hij slaapt nu met zijn gehoorapparaten in beide oren in. Dat zorgt voor omgevingsgeluid, waardoor hij minder last heeft van dat oorsuizen. Het werkt, het slapen gaat nu goed."

Volgens Marjolijn Dekker van Stichting Hoormij blijft aandacht voor tinnitus erg belangrijk. "Het is van de buitenkant niet zichtbaar als iemand het heeft. Het moet bespreekbaar worden. Mensen kunnen er echt enorm veel last van hebben. Het is niet te genezen, maar mensen moeten wel weten dat er behandelingen zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.