Terug

Volg Hart van Nederland

Alle campagnes ten spijt: Nederlanders smeren zich nog altijd nauwelijks in

Alle campagnes ten spijt: Nederlanders smeren zich nog altijd nauwelijks in

Milieu en Gezondheid

13 juli 2022, 21:08

Zodra de zon doorbreekt word je aan alle kanten op het hart gedrukt: goed smeren! Toch zegt slechts een op de vijf Nederlanders regelmatig zonnebrandcrème op te doen bij een felle zon. Terwijl het ontzettend belangrijk is, weten de jaarlijks 82.800 mensen die de diagnose huidkanker krijgen.

Een van hen was Wim van Goïnga. Hij installeerde de app SkinVision, waarmee je verdachte plekjes op je huid kunt scannen en binnen dertig seconden weet of het wel of niet reden tot zorg geeft. "Ik had een plekje in mijn gezicht. Dat heb ik wel vaker, dat krijg je als je veel in de tuin werkt. Maar dit wondje ging niet dicht", vertelt Wim aan Hart van Nederland.

Huid in gezicht verwijderd

Toen hij zelfs uitscheiding op zijn kussen ontdekte besloot Wim op aandringen van zijn vrouw toch even de app te raadplegen. "Ik kreeg direct bericht dat het verdacht was." En dat was een understatement: het plekje bleek basaalcelcarcinoom te zijn. Meerdere operaties volgden en al met al moest een enorm stuk huid in zijn gezicht worden verwijderd.

Wonder boven wonder is het litteken bijna niet te zien, maar de hele ervaring was genoeg om ervoor te zorgen dat Wim zich nu áltijd insmeert als hij de zon in gaat. "Elke dag smeer ik sowieso een dagcrème met zonnefilter erin, net als mijn vrouw. En ik draag zoveel mogelijk een pet."

Een derde smeert (bijna) niet

Voorkomen is beter dan genezen natuurlijk, maar om nu te stellen dat Nederland zijn les heeft geleerd en braaf om de twee uur zonnebrand smeert, nou nee. Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.500 mensen blijkt namelijk dat 40 procent alleen smeert als ze gaan zonnen. Een derde smeert zich zelfs (bijna) nooit in.

Ondanks alle waarschuwingen hebben veel Nederlanders zo hun eigen ideeën over hoe je zonschade oploopt en hoe ernstig dat is, blijkt woensdag tijdens een rondgang op het strand in Wijk aan Zee. "Ja ik smeer vooral in het voorjaar, maar hoe verder je in het jaar bent...", zegt een zonaanbidster schouderophalend. "Ik heb gelukkig een makkelijke huid."

De volgende strandganger gebruikt een andere bekende zonfabel als excuus. Hij is net twee weken op vakantie geweest en toen heeft hij keurig gesmeerd. "Maar nu ben ik getraind", beredeneert de man. "Elke twee uur smeren? Mja. Als de zon hevig schijnt smeer ik wel, maar nu met die wolken ervoor denk ik dat het wel goed moet komen..."

De SkinVision-app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en Apple App Store (iOS)

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.