Terug

Volg Hart van Nederland

Hooikoortsseizoen begint mild, maar de graspollen komen eraan

Hooikoortsseizoen begint mild, maar de graspollen komen eraan

Milieu en Gezondheid

26 apr 2022, 16:11

Het hooikoortsseizoen is dit jaar relatief mild begonnen. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsorganisatie Nivel en bioloog Maurice Martens van pollennieuws.nl. De bloei van de berk en de els zorgde niet voor een grote piek in klachten. Maar de volgende hobbel, het graspollenseizoen, staat voor de deur.

Mariëtte Hooiveld van onderzoeksinstituut Nivel monitort de hooikoortssituatie in Nederland. In 2019 en 2021 was er rond deze tijd een piek in het aantal mensen dat zich met klachten bij de huisarts meldden. "Nu is het meer een hobbeltje", zegt de onderzoekster. Ze sluit niet uit dat de cijfers de komende weken nog wat omhoog gaan, maar de kans is groot dat een grote piek uitblijft.

Graspollen

Dat is vooral goed nieuws voor patiënten die gevoelig zijn voor de berk en de els. Door een koelere periode in het voorjaar en de nodige regen, is het niet tot hoge concentraties pollen gekomen, maar dat biedt geen enkele garantie voor de grofweg twee miljoen Nederlanders die klachten krijgen door graspollen. "In Zuid-Limburg beginnen de eerste grassen al te groeien", vertelt hooikoortsexpert Maurice Martens. "Dat breidt zich de komende weken over het hele land uit."

Slechte zomer

Volgens Maurice Martens is het nog moeilijk te voorspellen hoe de overlast de komende maanden wordt. Dat hangt allemaal af van het weer. "Krijgen we een drogere warmere periode, dan zal het gras profiteren van de al gevallen neerslag." Ook de windrichting maakt uit. Met een meer oostelijke of zuidelijke stroming waaien pollen uit andere landen naar Nederland. "Ik wens hooikoortspatiënten altijd een slechte zomer toe, want daar hebben ze het meeste aan."

De laatste overlast wordt ieder jaar door bloeiende kruiden veroorzaakt. In augustus en september zorgen de bijvoet en ambrosia nog voor jeukende ogen en een snotneus. De meest gevoelige patiënten zijn in november pas weer van alle klachten af.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.